ID kaart SP.a Rood 2.0

Spa Rood 2.0 richt zich tot (ex-)leden van de sp.a, of mensen die lid willen worden van sp.a. Leden die de belangen willen verdedigen van de werknemers, syndicalisten en die de sociale meerderheid in dit land, de werkende bevolking, opnieuw een politieke stem willen geven. Leden die de sp.a opnieuw laten bruisen. Wij willen dus zeker geen verdere versplintering van de linkerzijde of een nieuwe partij.

Een collectieve verbetering in het dagelijks leven van de mensen als antwoord op de crisis zal ergens vandaan moeten komen. Daarom is de sociaal-economische tegenstelling tussen diegenen die werken en diegenen die rentenieren, de winstgevers en de winstnemers, de 99% versus de 1% nog steeds de hefboom om macht te verwerven en de samenleving te hervormen. Daarom zal een heropstanding van de linkerzijde de mobilisatie en het aanspreken van de ‘traditionele achterban’ vergen, in coalitie met de middenklasse die zelf ook veel te verliezen heeft bij een uitholling van de sociale zekerheid en te maken heeft met een steeds hogere werkdruk. De linkerzijde zal opnieuw maatschappijkritisch moeten worden, niet zozeer op het vlak van identity politics maar op het vlak van de logica die vandaag allesoverheersend is, een economisch gebeuren gebaseerd op winstmaximalisatie.

Sp.a moet breken met het neoliberale beleid en kiezen voor de oppositie tegen een systeem waarin de welvaart en het welzijn van de werknemers als pasmunt dient in de internationale concurrentiestrijd:

  • Wij eisen een arbeidsduurvermindering met loonbehoud, een werkweek van 32 uren/4 dagen/pensioen op 60 naargelang de sector, om diegenen met te veel werk te onthaasten, en degenen met te weinig werk een volwaardige baan te geven.
  • Wij eisen een openbare bank die het mogelijk zal maken structuurhervormingen door te voeren in de sleutelsectoren van de economie. Enkel op die manier kunnen we een ecologische transitie van onze economie inzetten.
  • Wij eisen een eerlijk fiscaliteit: haal het geld waar het zit, in de belastingparadijzen en bij de multinationals, en investeer het in de sociale zekerheid, onze burgers en kmo’s
  • Wij eisen een radicale democratisering binnen en buiten de partij: de invoering van bindende referenda en permanente afzetbaarheid van mandatarissen
  • Wij eisen een uitgesproken seculiere maatschappij gestoeld op de waarden van de Verlichting: religieuze verzuchtingen moeten steeds op de laatste plaats komen wanneer zij in conflict komen met andere mensenrechten. Dat is de meest humanistische manier om met een superdiverse maatschappij om te gaan.

info.sparood@gmail.com

https://socialistischepartijrood.com/

www.roodboek.be

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s