Beste Frank, laten we elkaar eens diep in de ogen kijken.

Beste Frank, het was gisteren duidelijk dat je naar De Afspraak bent gekomen met een lijstje van onderwerpen waarover het niet mocht gaan. Het mocht niet gaan over de verkiezingsresultaten in elke stad afzonderlijk, en het mocht evenmin gaan over sp.a Rood 2.0. Waarvan akte, we zijn dat al jaren gewoon.

Laat me beginnen met datgene waarmee ik het volmondig met je eens ben. Dat we nood hebben aan een sociaaldemocratie die de hete hangijzers van deze tijd aanpakt, en in het bijzonder wat haar core business betreft, het sociale. Of we daar nu de volgende verkiezingen mee winnen of niet, dat is inderdaad minder belangrijk. Het gaat over een onderliggend  ideologisch concept dat ons in staat moet stellen om snel, adequaat en samenhangend te reageren op de uitdagingen van deze tijd. Verkiezingen winnen, dat komt later.

Maar voor het overige vrees ik dat heel wat partijmilitanten gisteren op hun honger bleven zitten. Je bent altijd een grote meneer geweest in de partij, en jouw defenestratie eertijds kon maar op weinig begrip rekenen bij de leden. Maar nadat je gezegd had waarover het allemaal niet mocht gaan, heb je het vooral gehad over je academisch werk, wat ongetwijfeld bijzonder waardevol is, ook voor de sociaaldemocratie. Maar het is niet datgene waar we nu op zitten te wachten.

Het contrast tussen jouw interventie enerzijds en de bijna-wanhoopskreet die we gisteren hoorden vanuit de partijbasis, waar Laurens Deprez (uit Leuven nota bene, jouw voormalige kiesomschrijving) vertolkte wat er bij zeer veel partijmilitanten en voormalige kiezers leeft, kon haast niet groter zijn.

Ik vraag me dus af of jouw boodschap gisteren was waar de sociaaldemocratie momenteel behoefte aan heeft. Verzamelen blazen rond het gat in de begroting, en anderzijds benadrukken dat er meer geld nodig is voor sociale huisvesting, het wordt een moeilijke oefening. Ik zie daar niet direct een verbindend verhaal in. Begrijp me niet verkeerd. Er valt heel wat interessants te vertellen over dat gat. Bijvoorbeeld dat het veel groter is geworden door de bankencrisis van 2008. Maar door enkel wat vaagheden te debiteren zoals gisteren zullen we er niet geraken. Dat is verloren zendtijd.

Wij hebben allebei de partij nog gekend in haar gloriejaren. In de jaren tachtig schreef jij het SP-alternatief uit, en je ging ermee de boer op. In heel Vlaanderen zorgde je voor overvolle volkshuizen. Er waren toen nog verschillende tendenzen of stromingen in de partij. Ik was toen nog zo onnozel om dat SP-alternatief niet links genoeg te vinden. Mijn excuses daarvoor, want het was een schitterend programma waarmee we in 1985 en 1987 de verkiezingen wonnen. Chapeau. Om het goed te maken, en gevolg gevend aan de discipline die het tendensrecht vereist (intern van mening verschillen en dan eensgezind naar buiten komen), heb ik in 1985 en 1987 trouwens keihard campagne gevoerd met dat SP-alternatief in de hand.

Maar na 1987, toen we terug in de regering traden, hebben we er weinig of niets mee gedaan. En toen begon de sociaaldemocratische neergang. Inderdaad over héél Europa, in de hand gewerkt door de politiek van de Derde Weg, waar jij een belangrijke promotor van was. Jammer genoeg associëren veel mensen jou nu met dat mislukte experiment en met de neergang van de partij, en niet meer met dat briljante SP-alternatief.

Nochtans krijg ik stellig de indruk dat John Crombez eerder terug wil naar het elan dat het SP-alternatief indertijd veroorzaakte, en dat hij de bittere erfenis van de Derde Weg zo snel mogelijk wil verteren. Het programma oogt al veel duidelijker dan jaren geleden, maar het bevat nog wel erg veel lacunes en incoherenties. Daar moet aan gewerkt worden. Dat is een werk van lange adem, en hij krijgt daarbij nogal wat tegenkanting in de partij, wat erg jammer is. Men wil van hem dat hij op korte termijn verkiezingen wint, wat niet kan. Daarvoor weegt het verleden, dat ook jouw verleden is, nog te zwaar door.

Wat zit er toch in het water bij jullie in en rond Leuven, dat jullie bij tijden zulke goeie boeken schrijven? Want naast het SP-alternatief hebben we nu ook het www.roodboek.be van Laurens Deprez. Akkoord, het eerste was een programma en het tweede een manifest, en als dusdanig niet te vergelijken. Maar het zijn dergelijke duidelijke, samenhangende en mobiliserende verhalen die we nodig hebben. Als je nog eens naar de studio komt, dan hoop ik dat het deze keer zal zijn om te praten in plaats van om te zwijgen. En dat je John steunt in deze aartsmoeilijke tijden.

 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s