Groene zwanenzang op komst?

Er is een nieuwe marktleider op links aan zet, en dat zullen we geweten hebben. De kiezer die dacht dat Groen vooral stond voor een gezonder milieu en de strijd tegen de ecologische degradatie van de planeet is eraan voor de moeite. In de grootste stad van Vlaanderen is hét breekpunt voor Groen: de afschaffing van de neutrale kledingcode aan de loketten van de openbare diensten. Over de zin en de onzin van dergelijke identitaire eisen wil ik het even niet hebben. Daar is al genoeg over geschreven. Maar als kiezersverraad kan de démarche van Van Besien tellen. Het feit dat deze groen-identitaire profileringsdrang er komt, amper enkele weken nadat klimaatwetenschappers over de hele wereld alarm hebben geslagen over de versnelde opwarming van het mondiale klimaat, maakt het extra schrijnend. Ineens is het blijkbaar allemaal zo dringend niet. We hebben nog wel even tijd. Eerst de neutrale kledingcode afschaffen. Het geheugen van de kiezer is doorgaans kort, maar dit is er toch eentje om te onthouden. Tenslotte is mei 2019 niet zover meer af. Zelf gaf ik op 14 oktober twee van mijn drie stemmen aan groen, en de derde aan rood. Linkse eenheid weet je wel? Het is de eerste en de laatste keer geweest. Die twee groene stemmen zijn ze alweer kwijt, en ik denk dat er nog veel zullen volgen. Een groene electorale zwanenzang kondigt zich nu al aan.

Nu zou het in principe voor de sp.a niet zo moeilijk mogen zijn om in dat electorale gat te springen, voor de N-VA er weer mee weg is. Mocht mij een gesprek met John Crombez gegund zijn, dan zou ik hem het volgende zeggen: “John, snij eens twee andere hoofdstukken van dat Roodboek aan. Namelijk https://www.roodboek.be/C  (gemeenschapsbezit: voor een openbare bank, daar ben je zelf ook voorstander van) en  https://www.roodboek.be/D (een duurzame economie is een democratische economie, met daarin onder andere de nood aan nationalisatie van de energiesector). Zeg aan de kiezer: “Hier heb je de sp.a op zijn best, een partij die wél inzit met de bekommernissen van de mensen. Die wél gaat voor een duurzame en rechtvaardige samenleving, en niet voor identitaire eisen. De energiesector in openbare handen en een overheidsbank zijn twee uitermate krachtige instrumenten om een duurzame economische politiek te kunnen voeren. Bovendien worden de mensen daar nog op tal van andere manieren beter van: de prijs van de energie zal minder snel stijgen, de bevoorrading wordt gegarandeerd, een openbare bank springt zonder winstoogmerk bij in de duurzaamheidsinvesteringen door particulieren én KMO’s, de staatskas ontvangt een bescheiden dividend, en het bankenlandschap wordt stabieler.” En win met een dergelijke campagne eindelijk eens de verkiezingen, John.”zwanenzang

Nu zeg ik wel: in principe. Want in de praktijk liggen de zaken weeral niet zo eenvoudig. Want wat dan met bijvoorbeeld Tom Meeuws en Inga Verhaert, die zich erg sterk profileren op het identitaire vlak? Om nog maar te zwijgen over de talrijke mindere sp.a goden in Antwerpen en daarbuiten, die zich tot op vandaag nog steeds buigen over vragen zoals: “Is Zwarte Piet of de Efteling nu al dan niet racistisch? Moeten we onze aardrijkskunde- en geschiedenisleerboeken niet op de brandstapel gooien?” Enfin, dat soort dingen. Niet direct iets waar de man in de straat mee bezig is dus. Met die mensen zal dan toch eerst een hartig woord moeten worden gepraat. Daarom ook dat we er ons met sp.a Rood van bewust zijn dat het herstel van de sp.a wel eens een werk van lange adem kan zijn. Want behalve met de erfenis van de Derde Weg is ons nest ook nog eens bevuild met al die identitaire miskleunen.

 

 

 

 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s