Jambon, blijf met je fikken van mijn fikken.

De Privacycommissie bracht negatief advies uit over het integreren van een digitale vingerafdruk in de elektronische identiteitskaart. Maar minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon “begrijpt niet waarover dit debat gaat”, terwijl staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken het protest allemaal maar “linkse zever” vindt. Alleen al die nonchalante,  domme manier waarop beide heren mogelijke bezwaren wegwimpelen is al een argument op zich om zeker GEEN vingerafdrukken te registreren. Onze politieke leiders beseffen namelijk niet waarmee ze bezig zijn, en dat is erg verontrustend. Bij dergelijke ignorante mensen zijn mijn persoonsgegevens niet in goede handen. En wie zal hen opvolgen? Misschien wordt het nog erger. Landen zoals de Verenigde Staten, Hongarije of Turkije bewijzen dat dit kan.

 

Vingerafdrukken afnemen van heel de bevolking is tamelijk verregaand. De Privacycommissie (en ik kan mij niet voorstellen dat die commissie een linkse geitenwollen sokken club is) noemt de maatregel zelfs intrusief. Het lijkt me dat daarvoor om te beginnen al een gegronde reden moet zijn. Die is er, volgens Jambon. De gevallen van identiteitsfraude zouden namelijk gestegen zijn van 400 in 2016 naar een duizendtal dit jaar. Duizend lijkt me nu weer niet zo heel veel. Bovendien kan de minister die cijfers niet hard maken, zegt de commissie. En in hoeveel procent van die gevallen waren er daadwerkelijk identiteitskaarten in het spel? Alleen al op het internet bijvoorbeeld bestaan er talloze manieren om identiteitsfraude te plegen zonder dat daar ooit een identiteitskaart bij te pas komt. En hoe vaak ging het in feite over Bélgische identiteitskaarten? Wat met fraude met buitenlandse identiteitsbewijzen?

Jambon en Francken haalden de mosterd voor hun voorstel in 2016 in … Marokko. Daar bestaat namelijk al jaren een dergelijk systeem. Jambon argumenteert dat in landen waar de digitale vingerafdruk werd ingevoerd de criminaliteitscijfers gevoelig daalden. Dat hij dan om te beginnen al eens een behoorlijke studie op tafel legt die dat bewijst. En dan liefst een studie die zich niet alleen baseert op officiële cijfers uit … Marokko. Want van dat land is geweten dat de democratie er op zijn zachtst gezegd nog niet tot volle wasdom is gekomen, een vrije en kritische pers er een verre wensdroom is, de corruptie en het nepotisme er nog steeds welig tiert, en de koning aan zijn ‘onderdanen’ en aan de rest van de wereld zowat alles kan wijsmaken wat hij wil. Anno 2018 is Jambons collega Didier Reynders alvast minder enthousiast over… Marokko.  In het officiële reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken over dat land lezen we immers:

“Marokko heeft een vrij laag criminaliteitscijfer; er blijkt echter uit diverse bronnen dat gewelddadige aanvallen toenemen, met name tegen vreemdelingen.”

Tot zover het succes van elektronische vingerafdrukken in de strijd tegen de criminaliteit, volgens de collega van Buitenlandse Zaken.

 

Maar dan nog: stel dat een dergelijke studie zwart op wit aantoont dat vingerafdrukken afnemen goed is voor mijn veiligheid. Dan nog blijft die maatregel erg intrusief. Misschien wil ik dat gewoon niet. Als ik ‘s morgens in Antwerpen de deur uit stap op de drukke Mechelsesteenweg, dan bekruipt me direct het gevoel dat het grootste gevaar voor mijn fysieke integriteit uitgaat van de chaos op de rijbaan, de fietspaden en de voetpaden. Maar dat wil daarom nog niet zeggen dat ik zou staan juichen als mijn burgemeester ons morgen allemaal zou verplichten om gestaalhelmd en gespoord, desnoods voorzien van een schild en de nodige vrienden, de verkeersarena te betreden. Mijn veiligheidsgevoel zou daar niet wel bij varen. Ik zou willen dat men iets aan de oorzaken deed. Bovendien is dit vingerafdrukkengedoe iets fysieks. Ze moeten verdorie met hun fikken van mijn fikken afblijven.

 

Dit beduimelde N-VA voorstel is totaal disproportioneel. Het is buitensporig. Het is mijns inziens trouwens alleen maar bedoeld om te scoren bij de eigen achterban, én om de te verwachten toename van de criminaliteit die nu eenmaal gepaard gaat met een asociale politiek, en de daaruit voortvloeiende splitsing van het land in arm en rijk, letterlijk en figuurlijk onder de duim te houden. Want het ligt er duimdik bovenop dat men in een tweede fase de vingerafdruk zal gaan koppelen aan een databank om daarmee de kleine crimineeltjes te sarren. De grote vissen blijven in dit voorstel behaaglijk beschermd door de fluwelen handschoenen van de macht.

 

En dan nog iets: zoals in ons Roodboek omschreven wordt en door niemand wordt tegengesproken, is dat de flessenhals in de strijd tegen de criminaliteit niet ligt bij de pakkans door de politie, maar bij de ontoereikende verwerkingscapaciteit bij justitie. België besteedde amper 1,74 miljard euro (0,7% van de uitgaven) aan justitie in 2015 en bekleedde daarmee de laatste plaats van alle landen aangesloten bij de Raad van Europa. Het gemiddelde in de Europese Unie is 2,2%, bijna drie keer zoveel. Wat baten Klein Duimpjes als je de vette criminelen weer moet vrijlaten omdat hun zaak verjaart, of omdat een duur betaalde advocaat de publieke aanklacht makkelijk lek kan slaan wegens procedurefouten die in de hand worden gewerkt door te weinig mensen en middelen?

 

Kortom, heel deze vingerafdrukkenhistorie bewijst nog eens ten overvloede hoe slecht en dilettant wij worden bestuurd door rechts. Zélfs als het over veiligheid gaat, het rechtse paradepaardje bij uitstek. We mogen er geen duimbreed aan toegeven. Dit zwakzinnige voorstel verdient een vuistafdruk. Een stevige linkse.

ThumbsDownEmoji

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s