Het geestelijk testament van Danny Manise uit Hoboken.

Ik was al enkele dagen van plan om iets te schrijven over de nood aan, en de rol van ideologie in een socialistische partij. Ik wou mij daarin uitputten in metaforen. Ik wou het hebben over cement dat de losse stenen van het huidige kortingsbonnensocialisme aan elkaar lijmt. Over de nood aan een coherente, consistente politieke identiteit. Want de sp.a is met ieders identiteit bezig behalve die van zichzelf. Ik wou Simon Sinek citeren uit zijn schitternde voordracht “How great leaders inspire action”. Waarin hij uitlegt hoe belangrijk het is om te vertrekken vanuit het waarom. “Moeder waarom zijn wij socialisten?”. Zo drukte ik het enkele dagen geleden zelf nog uit in een gesprek met Laurens en Antoon. Die tekst komt er nog wel, maar nu niet. Want vanochtend stuitte ik in de pagina’s van De Morgen op het geestelijk testament van Danny Manise uit Hoboken, en die kan de nood aan ideologie veel beter uitleggen dan ik. Danny werkte heel zijn loopbaan voor de kabelmaatschappij Integan. Hij was vakbondsafgevaardigde, en hij is zijn hele leven socialist geweest. En daarover heeft hij zeer waardevolle dingen te vertellen. Vanop zijn sterfbed. Want Danny is terminaal ziek. U zou het volledige interview met Danny eens integraal moeten lezen. Hieronder citeer ik een aantal frappante passages, zonder verdere commentaar, want die is onnodig. Danny vertegenwoordigt mijns inziens een essentieel ingrediënt van het Vlaamse socialisme: beginselvastheid, gkoppeld aan een diep en warm humanisme. Laurens en Antoon noemen sp.a Rood een tendens. Dat is ook zo: vanwege de onmacht van het individuele partijlid om aan bod te komen in de sp.a, sluiten leden zich aaneen tot een tendens. Uit noodzaak dus. Maar sp.a Rood is veel meer dan een tendens, zo bedacht ik na het lezen van het interview met Danny Manise. We zijn het DNA van de sp.a, en we zitten in die vorm ingebakken in de socialistische identiteit van elk individueel partijlid. #WijZijnDePartij.

Danny Manise aan het woord (De Morgen, 31/10/2018, pagina 10:’Wacht niet met praten tot er een tumor in je hoofd zit’)10804085-17845873

“De laatste dertig jaar van mijn loopbaan was ik bij Integan toezichter van de opgraafwerken. Er zaten nogal wat Turken in mijn team. ’s Middags aten die mannen altijd buiten: ze gingen gewoon op de grond zitten. De toezichters daarentegen kropen in hun Integan-camionette. Behalve ik: ik ging bij de Turken zitten. Samen eten, samen babbelen, samen lachen. Op den duur had ik een onglooflijke band met die mensen. En zij met mij. Gewoon omdat we de moeite deden om met elkaar een klapke te doen. Niet dat ik mij wil voordoen als het toppunt van tolerantie. Ik heb ook wel eens ‘vuile makak’ naar iemand geroepen. Maar achteraf schaamde ik mij daar altijd voor.”

“Er is een enorm gebrek aan beleefdheid en respect (…) Hoe je het ook draait of keert: er moet een zekere orde zijn in de samenleving. Anders krijg je chaos. Als iedereen maar voor zichzelf uitmaakt wat kan en wat niet, dan komen we nergens meer.”

“Het enige wat de socialisten nog kan redden, is dat ze zichzelf blijven. Dat beseffen ze nu niet, ze draaien als kerkhanen met de wind mee. Ik vond het geen goed idee dat ze in Antwerpen met de Groenen wilden samengaan. En ik vond hrt nog een veel minder goed idee dat ze voor de gemeenteraadsverkiezingen een lijsttrekker kozen die niet eens lid wilde worden van de partij. Dat is toch allemaal niet overtuigend? Hoe kan je nog in het socialisme geloven als de socialisten dat niet eens zelf lijken te doen?”

“Schaf alle regeringen af en vorm opnieuw één centrale regering. Het land is onbestuurbaar met al die verschillende bestuursniveaus. Hoeveel energieministers hebben we? Vier? Dat krijg je toch aan niemand uitgelegd! Verder: stop met de politiek enkel pragmatisch te benaderen en vertrek opnieuw vanuit ideeën, principes. Neem nu het woon-werkverkeer. Mensen die ver van hun werk wonen, krijgen verplaatsingsvergoedingen. Maar je kan dat geld toch beter geven aan mensen die dichterbij wonen? Het is soms moeilijk om in beleidsmaatregelen gezond verstand te ontwaren.

“Zet dat ook maar in mijn testament: mensen, trap niet in de val van religies. Het zijn gemakkelijkheidsoplossingen. Kant-en-klare denkbeelden waarover je zelf niet meer hoeft na te denken. Geloof in jezelf, niet in God. Dat is misschien wat moeilijker, maar je zal er wel sterker door in je schoenen staan.”

Danny, als antwoord op de vraag die je op het einde zelf stelt: wees er maar van overtuigd dat we aan jouw stream of consciousness iets hebben gehad. We gaan ermee aan de slag.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s