De sp.a heeft een religieprobleem en dat trek ik mij aan als jarenlange partijmilitant.

Sp.a rood publiceert hier de open brief van Mario Van Essche,  voorzitter van de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging (HVV). Deze brief verscheen eerder in De Morgen.

De sp.a heeft een religieprobleem en dat trek ik mij aan als jarenlange partijmilitant.

Veel studie van politieke geschiedenis is niet nodig om te weten dat socialisme in België seculiere roots heeft. Het woord ‘socialist’ was voor velen zelfs synoniem van ‘ongelovig’. De PS vandaag maakt die duidelijke keuze voor ‘la laïcité’ nog steeds. Dat religieprobleem manifesteert zich vooral in onderwijsstandpunten en het neutraliteitsdebat.

Het is dan ook frustrerend om vandaag meermaals van sp.a kandidaten en verkozenen het verwijt te krijgen ‘racist’ te zijn, louter omwille van een vrijzinnige houding of omdat men het GO! steunt en dat terwijl Jinnih Beels over Filip Dewinter stelde dat het geen racist is. Het is ver gekomen als Dewinter op dat vlak in een hogere schuif ligt bij de sp.a dan de vrijzinnigen en Yasmine Kherbache viel op sociale media Jan Vanriet aan voor zijn column.

Met het paaien van religies, en niet alleen moslims, heeft de partij zich in de vernieling heeft gereden. Partijkopstukken lijken niet te beseffen hoe erg het secularisme behoort tot de identiteit van de achterban en het electoraat. De vrijzinnigen stemmen op andere partijen en de wervingsstrategie heeft niet echt veel nieuwe Belgen en ACW’ers opgeleverd.

Logisch, want de strategie is stigmatiserend en paternalistisch. Een kiezer is meer dan zijn religie.

De seculariseringsgraad onder ‘nieuwe Belgen’ is ontzettend hoog en velen laten zich niet meer wegzetten als louter moslim of charmeren door een radicaal hoofddoekenpleidooi. De partij heeft de allochtonen zo hard in een profiel van een standaardmoslim willen drukken, dat het er op lijkt dat ze de mensen achter hun stereotype vergeten zijn. Nieuwe Belgen leken alleen maar bestaansrecht te hebben als ze zich tot dat strakke religieuze profiel bekenden. Sois Musulman et tais toi.

Dat is vooral niet netjes. Men werft toch ook geen vrouwenstemmen met folders met recepten voor cakes en huishoudtips? De partij maakt vandaag dezelfde fout met nieuwe Belgen die ze in 1948 met het vrouwenstemrecht maakten. Uit angst dat ze het advies van de pastoor gingen volgen, was men tegen.

Die stereotiepe profilering van groepen lijkt op platte recuperatie en komt weinig authentiek. Bovendien gaat het echte problemen uit de weg: tewerkstellingskansen, onderwijsparticipatie en wijdverbreide discriminatie, racisme en achteruitstelling. Zich fixeren op een gadget als een hoofddoek zal dat niet oplossen. Het probleem beperkt zich ook niet tot de minderheid die hoofddoeken dragen.

Het discours met promovoordelen per groep is een gemiste kans, net zoals het kortingsbonnensocialisme met promovoordelen voor de water- en elektriciteitsfactuur deze onmacht om een globaal verhaal te vinden duidelijk maakt.

Zou het nu zo erg zijn om een begeesterend pleidooi voor gelijkheid van elke mens in onze maatschappij te houden, met een recht heeft op een menswaardig bestaan en te aanvaarden dat onze maatschappij een humanistische opdracht heeft op mondiaal vlak, ook voor vluchtelingen, klimaatslachtoffers of op vlak van vrouwenemancipatie, welvaartsverdeling en welzijn? Voor elke mens, niet per groep.

Van zodra de thematiek ter sprake komt, blijven partijverantwoordelijken evenwel in een kramp schieten. Men is vastgeraakt in dat hoofddoekendebat, een probleem dat de Antwerpse sp.a-bestuur overigens zelf gecreëerd heeft. De partijleiding lijkt soms te beseffen dat hun discours tegen de seculiere achterban ingaat, maar tracht dan te compenseren met flinksheid: verlenging van aanhoudingstermijn tot 48 uur, opsluiten van kinderen van vluchtelingen, streng optreden en harde straffen voor allerlei overtredingen. Geen enkele linksdenkende mens vraagt daarom of laat zich met dergelijke voorstellen afwimpelen. Integendeel, de humanisten die ik ken ergeren zich daaraan.

De schuld van de eigen onmacht en het gebrek aan verhaal wordt niet zelden doorgeschoven naar vrijzinnigen, die de les gespeld krijgen en voor onverdraagzaam worden versleten. Ik heb nog niet veel vrijzinnigen tegengekomen die hun mening willen opdringen via het beleid en een pleidooi voor een humanistische en seculiere staat ontbreekt mét respect voor mensen én levensbeschouwingen ontbreekt. Die gelijkwaardigheid wil ik als vrijzinnige. Levensbeschouwing moet niet verdrukt worden, maar van zodra ze het recht op zelfbeschikking van een ander aantast, zijn er limieten. Het eigendomsrecht op de Verlichtingswaarden krijgt rechts cadeau. Zij interpreteren het dan buiten de context en vullen het soms anti-humanistisch is. De schuld wordt doorgeschoven naar vrijzinnigen.

Beste vrienden, stop daarmee en neem een uitgestoken hand om hierover eens aan een keukentafel te gaan zitten aan. Het is nodig, want een linkse partij is nodig en zonder achterban verdwijnt ze. Zoals op 14 oktober.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s