Zelzate versus koning, kerk en kapitaal?

Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder van VOKA Oost-Vlaanderen, roept op tot een boycot van Zelzate door het bedrijfsleven. Dit is toch iets waar we even moeten bij stilstaan. Het patronaat moeit zich nu rechtstreeks met de politiek, en dat zonder mediatie van de politieke partijen. Als dit al geen historische primeur is, dan is het toch lang geleden. Nu de pastoor en de koning nog, en de triple alliantie van koning, kerk en kapitaal tegen de socialisten is terug van weggeweest. Wat een regressie.

Zelzate staat met andere woorden eenzelfde behandeling te wachten als… Venezuela. Twee politieke entiteiten die ‘verkeerd’ gestemd hebben, en bijgevolg niet gespaard worden door de roede van het kapitaal. Wat we van Venezuela hebben geleerd, is dat het hek dan helemaal van de dam is, want zelfs oproepen door de ‘vrije’ media tot het gewelddadig omverwerpen van een democratisch verkozen regering behoort dan ineens tot het toelaatbare.

Bart De Wever noemt de coalitie tussen sp.a en PVDA hypocriet. Bestaat de hypocrisie er niet eerder in dat De Wever het cordon sanitaire tersluiks uitbreidt naar de PVDA, en dat terwijl er huizenhoge verschillen bestaan tussen ‘extreem’ links en ‘extreem’ rechts? Ik kan me zoals vele andere socialisten totaal niet vinden in het gedachtengoed van de PVDA. Maar dat betekent nog niet dat die partij zomaar meteen als ondemocratisch moet worden weggezet. PVDA en VB hebben weliswaar elk een ideologisch verleden met een reukje, bij wijlen zelfs stank. Maar hetzelfde kan worden gezegd van de N-VA, en zelfs van de CD&V, als we de Inquisitie en nog wat andere historische wandaden van het Vaticaan van onder het stof halen. De PVDA associëren met de goelag of met het regime in Noord-Korea is even hypocriet als Bart De Wever de Armeense genocide aanwrijven, of hem op één lijn zetten met nationalisten zoals Erdogan, Poetin of Orban.

Het grote verschil tussen PVDA, N-VA en CD&V enerzijds, en het Vlaams Belang anderzijds, is dat deze laatste partij in haar huidige politieke politieke praktijk en discours hele bevolkingsgroepen discrimineert. Een cordon is dus gerechtvaardigd tegen het VB, maar niet tegen de genoemde andere partijen.

Veel verontrustender voor de democratie dan de deelname van communisten in een bestuur (iets wat in de rest van Europa al decennia gangbaar is, zonder dat dit heeft geleid tot de ondergang van het Avondland) is de reactie van het patronaat daarop. Dit gaat over niets minder dan dreigementen en chantage. Het is zonneklaar dat de winstmarges van een hoogtechnologisch en performant bedrijf als Arcelor Mittal nauwelijks bedreigd zullen worden door een verhoging van de gemeentelijke opcentiemen op de drijfkracht. Wat voor AM peanuts zijn, maakt voor de Zelzatense gemeenschap echter een wereld van verschil, en de verhoging is dus een perfect legitieme, democratische optie, voortvloeiend uit de lokale verkiezingsuitslag.

De stellingname van VOKA is dus louter politiek, en is is compleet losgezongen van de verdediging van de belangen van het bedrijfsleven. Meer nog, de reputatie van een bedrijf als Arcelor Mittal wordt besmeurd door deze agressief ondemocratische houding. Het zou daarom een verstandige beslissing zijn van het management van AM indien zij zich van dit patronale extremisme zouden distantiëren.gemeentehuis Zelzate

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s