Hoe winnen we de ‘deplorables’ terug?

‘Deplorables’ noemde Hillary Clinton hen tijdens de presidentsverkiezingen, die blanke racisten die voor Trump stemmen. Dat de verkiezing van Trump heel wat duistere krachten wakker heeft gemaakt, dat lijdt geen twijfel, maar om nu alle foertstemmers, die weigerden om de Hillary Clinton-Democraten een stem te gunnen, in de categorie van verfoeiden te plaatsen, dat is toch wat kort door de bocht. Immers, een betekenisvolle groep van deze kiezers zag het wél zitten om voor Bernie Sanders te stemmen.

Het gaat om een grote groep van de klassieke werkende klasse, die hun fabrieken en wijken teloor hebben zien gaan – vooral in de Rust Belt – en die de American Dream langzaam maar zeker aan zich en aan hun kinderen voorbij zien gaan. Barbara Ehrenreich, de Amerikaanse journaliste die gisteren uit handen van het Nederlandse vorstenpaar de Erasmusprijs in ontvangst mocht nemen, beschrijft in haar bestseller uit 2001 hoe een brede middenklasse werkend arm is. ‘The American Dream is bullshit,’ getuigen mensen die fulltime werken, trachtend om te sparen voor een huis, maar met hun loon enkel in staat zijnd om te overleven.

In België heeft de klassieke achterban het bijlange zo erg (nog) niet, en dat hebben we ongetwijfeld te danken aan onze welvaart, ons onderwijs en onze sociale bescherming. Maar zoals elders in Europa veroudert ze wel, verarmt ze, en ziet ze een sociaaldemocratische partij die haar gevoelens niet meer uitdrukt. De overeenkomst met de Amerikaanse Democratische partij is op dit vlak treffend. In het begin van de jaren 90 ging een groot stuk van die ‘deplorables’ richting Vlaams Blok, om in die rechtse vijver te blijven en niet meer terug te keren. Ook in Frankrijk zien we soortgelijke evoluties, vooral in verouderde industriële steden – kijk maar naar de reportage van Nieuwsuur over de Hayange. Deze klassieke achterban is niet zelden actief bij de vakbond, laat zich zien op de eretribunes bij de 1 mei-optochten, maar als ze een verkiezingsbrochure van de sossen in hun handen krijgt, zegt ze: ‘ik stem op de N-VA.’

Sinds de heroprichting van sp.a Rood trachten wij de partijtop aan te manen om een strategie te ontwikkelen om deze verloren gegane achterban terug te winnen. Zo’n strategie ontbreekt volledig, zo leren we onder andere uit de drie recentste congresteksten, die onder de noemer van ‘nieuw socialisme’, en onder de vlag van een heuse vernieuwingsoperatie het daglicht zien. Ook in de afdelingen, waar men praat in termen van vast en vlottend kiespubliek, houdt men vast aan dat deel van het electoraat waar men op kan rekenen. Niet alleen de PVDA doet dat, maar in tijden van electorale afbrokkeling lijkt sp.a zich steeds meer vast te willen klampen aan dat vaste electoraat, wat op links vaak neerkomt op de arme, de migrant. Wat voor een buitenstaander – diezelfde deplorables! – lijkt op een hautaine houding van de sociaaldemocratie om actief pluralisme uit te dragen, is in de realiteit een reflexmatige idée fixe om te overleven.

Maar een strategie om het vlottende kiespubliek, de ‘deplorables’, terug te halen, die strategie bestaat niet. Men denkt daar zelfs niet over na.

Sp.a Rood vindt het hoog tijd dat we onze ambities niet laten afhangen van de verkiezingen, en nog minder van wat de ándere linkse partijen doen. We moeten opnieuw de ambitie hebben om dit vlottende electoraat, dat ons momenteel nog verafschuwt en uitspuwt, opnieuw aan te spreken. Dat doen we niet door mee in de linkse loopgraven te kruipen, maar integendeel, zowel strategisch als inhoudelijk onszelf heruit te vinden en door voorstellen aan te dragen die de bredere werkende klasse aanspreken, met betrekking tot wonen, energie, sluikstort, milieu en mobiliteit. Voorstellen die én armen, én ouderen, én de jeugd, en de middenklasse aanspreken.

Sp.a Rood heeft een pak voorstellen klaar om de ‘deplorables’ terug te halen. Aan de sp.a-leiding om te kennen te geven wat haar ambitie is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s