Geen sociale omwenteling zonder omwenteling in de sp.a

“Het is dringend nodig een sociale omwenteling te maken die voor de zekerheid zorgt dat iedereen die werkt zijn facturen kan betalen”, zegt John Crombez. “Want behalve de gele hesjes zijn nog vele anderen boos.”

Dat is inderdaad zo. Want behalve de gele hesjes betoogden vandaag bijna zeventigduizend mensen vreedzaam in Brussel voor een véél doortastender klimaatbeleid. Zij willen dat klimaatbeleid NU, drastisch en op grote schaal zeggen ze zelf. En ze waren met driemaal zoveel als verwacht. Daarmee werd de manifestatie veruit de grootste klimaatbetoging die ons land ooit heeft gezien.

Voorspelling: als het beleid niet drastisch het roer omgooit, dan volgen er nog meer en grotere klimaatbetogingen. In elk geval is deze manifestatie er al in geslaagd om de inzet van de verkiezingen in mei scherp te stellen. En ja, de betogers vinden ook dat duurzaamheid sociaal moet zijn. Iedereen moet het kunnen betalen. Daarmee omarmen ze ook de verzuchtingen van de gele hesjes. Een sociaal beleid en een duurzaamheidsbeleid dat de klimaatopwarming tegengaat kunnen elkaar versterken. Een duurzaamheidsbeleid dat de klimaatopwarming tegengaat kan er bovendien voor zorgen dat de onvrijwillige migratie die zowel de landen van herkomst als de ontvangende landen ontreddert, afgeremd wordt. Misschien iets wat als addendum aan het akkoord van Marrakesh kan worden toegevoegd Theo? Iedereen tevreden behalve het grootkapitaal, stel je voor!

 

Dit alles echter op voorwaarde dat de politiek het lef heeft  om buiten het kapitalistische kader van de winst op korte termijn te treden. Want binnen dat kader zijn er geen oplossingen, enkel doekjes voor het bloeden.

Maar wie moet er voor die sociale omwenteling zorgen? Toch niet de casseurs die de afgelopen weken het straatmeubilair in Parijs, Charleroi en Brussel hebben herschikt? Liever niet. Vroeger deden we ter linkerzijde romantisch over de ‘Rrrrevolutie’ die zich zou voltrekken met veel rood vlagvertoon, barricaden en opgebroken straten. Dat waanbeeld zijn we al een tijdje ontgroeid. Een sociale omwenteling via de geijkte democratische en politieke kanalen lijkt ons meer aangewezen. Die revolutie, of omwenteling, want dat is hetzelfde, hoeft daarom inhoudelijk niet minder radicaal te zijn.

Maar welke partij moet daar dan voor zorgen? Juist, dat lijkt ons nu juist dé kerntaak te zijn van een socialistische partij. Dus die partij die zich als versleten relict uit onheuglijke tijden in Vlaanderen nog steeds koppig sp.a blijft noemen, maar die beter eens zo rap mogelijk zou vervellen tot SP. Die partij waarvan de voorzitter… John Crombez heet.

 

“De torenhoge belasting op diesel past naadloos in de traditie van deze factuurregeringen” gaat de voorzitter verder. Wel, daar gaan we dus niet mee akkoord. Dat is nu weer eens typisch politique politicienne, politiek ook die komt vertellen dat het altijd de schuld is van de anderen. Waar hebben we dat nog gehoord? In Antwerpen is dat een plaat die we goed kennen, en waarvan we vinden dat ze eens dringend mag worden afgezet. We willen geen schuldigen maar oplossingen. We willen geen klap voor de vaak maar spijkers met koppen. Geen halve leugens die insinueren dat energie, en bij uitstek energie uit fossiele bronnen, goedkoop of betaalbaar zou zijn als deze factuurregering maar eens zou willen verdwijnen.

Weet je wat de paradox is met diesel en benzine? Ze worden duurder naarmate ze goedkoper worden. Stel dat de accijnzen op brandstof van vandaag op morgen zouden wegvallen. We zouden ons te pletter rijden en stoken met zwart goud, tot de laatste druppel ervan uit het zand van de Saoedische woestijn is geperst. We zouden een veelvoud van de “torenhoge belasting op diesel” betalen in de vorm van luchtvervuiling, gezondheidsproblemen, nóg langere files en nóg meer verkeersdoden. Het goederenvervoer per spoor zou het nóg moeilijker hebben om te concurreren met het vervoer over de weg. De “torenhoge belastingen op diesel” zijn er om de wérkelijke kosten van het rijden op diesel aan te rekenen John. Wij willen ze daarom behouden, maar we vinden wel dat de opbrengst ervan moet gaan naar investeringen in openbaar vervoer, duurzame energie voor iedereen, en sociale woningbouw in de steden. Zodanig dat er aan de mensen betaalbare alternatieven worden aangeboden. En niet naar het subsidiëren van bedrijfswagens bijvoorbeeld. Die kosten ons, de belastingbetalers, veel meer dan het deficit van de NMBS.

Sterker nog: wij zijn zelfs voorstanders van “torenhoge belastingen op kerosine”. Besparen op spotgoedkope citytrips per vliegtuig zou ons allemaal goed doen, en zou nog meer geld in het laatje doen stromen voor sociale woningen, treinen en trams. Een moeilijke boodschap wellicht, dat weet de rode noblesse d‘ epée uit Leuven, die ons bij monde van haar meest cynische vertegenwoordiger Bruno Tobback al in 2007 kwam vertellen dat “politici wel weten wat er tegen de opwarming van het klimaat gedaan moet worden, maar niet hoe ze dan de volgende verkiezingen moeten overleven”. Tof hé, zulke ‘leiders’…

Maar ze moet eens uitgesproken worden, die boodschap. Het wordt hoog tijd dat we de mensen  de waarheid vertellen, ook al is ze ongemakkelijk. De inspanningen zullen van ons allemaal moeten komen. In de eerste plaats van de top uiteraard. Maar voor het overige van ons allemaal, zonder uitzondering. Minder vliegtuigen, minder auto’s, minder vlees, op straffe van een erg moeilijke en donkere toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen. Zo liggen de kaarten nu eenmaal.

 

Welke partijen er dan de verkiezingen winnen, en wie er de dag nadien dan juist met wie gaat praten, tegen die achtergrond is dat meteen heel wat minder belangrijk. Als de politieke kip eindelijk maar eens eieren begint te leggen. NU, drastisch en op grote schaal alstublieft. En zonder hallucinant gesteggel rond hoofddoeken achter het loket. Want eerlijk gezegd: wie vraagt daar in feite om? We hebben er hoe dan ook nog geen mensen voor op straat zien komen.20181202

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s