Oranje-Blanje-Bleu coalitie versus Vlexit-oppositie.

oranje-blanje-bleu-300x200

Bart De Wever zou graag hebben dat we de oranje-blanje-bleu coalitie (waarbij blanje of blank staat voor de gedoogsteun die nodig is vanuit het parlement, en waarvan je op voorhand in principe nooit weet hoe dat zal reageren, dus dat laten we blanco) anders noemen. Dat gaan we dus niet doen. Tenzij we ze de prinsencoalitie noemen, naar de oranje-blanje-bleu prinsenvlag waarmee vooral… vlaamsnationalisten dwepen. Als Bart van woordspelletjes houdt kan hij die krijgen.

Belangrijker is om het onderscheid te maken tussen de twee vormen van oppositie waarmee de nieuwe oranje-blanje-bleu coalitie zal worden geconfronteerd. Aan de ene kant heb je de linkse partijen sp.a-PS, Groen-Ecolo en PVDA-PTB die in alle landsdelen vertegenwoordigd zijn. Bij monde van Meyrem Almaci in de Zevende Dag liet Groen alvast weten zich te zullen toeleggen op de thema’s diversiteit en levensbeschouwing. John Crombez legde uit naam van de sp.a eerder de nadruk op de energie- en andere facturen, de pensioenen en de klimaatpolitiek. Waarvoor onze felicitaties en steun. We hopen dat PVDA-PTB zich hierbij kan aansluiten.

Maar dan heb je nu ook nog de N-VA en haar zwepende koetsier, nee niet Bart De Wever of Theo Francken maar Tom Van Grieken, voorzitter van het Vlaams Belang, die de geelzwarte koets duidelijk het pad opstuurt van de Vlexit: de exit van Vlaanderen uit België, Europa en de Verenigde Naties. Want hoewel beide partijen niet aansturen op een formeel vertrek uit deze drie instituties, is het wel duidelijk dat ze lak hebben aan een overweldigende meerderheid in het Belgisch parlement, aan een coherent Europees asiel- en migratiebeleid, en aan internationale afspraken gemaakt binnen het kader van de Verenigde Naties. Met andere woorden, zij willen een bestuur naar Aalsters model, gebaseerd op het ‘unieke’ Vlaamse DNA, wat dat ook moge zijn.

Heel wat Vlamingen staan ondertussen te trappelen om toch maar voor die Vlexit te stemmen, ook al betalen ze daarvoor zelf de gepeperde rekening zoals de Britten voor hun Brexit. Een rekening in de vorm van langer werken, een energie- en waterbevoorradingscrisis en een torenhoog begrotingstekort te wijten aan de fiscale cadeau’s aan de grote bedrijven. Het voelt immers veel prettiger aan om te stemmen voor een reactionaire droom dan voor de rationele realiteit. De roes van die reactionaire droom vertelt je dat wij, Vlamingen, eens we verlost zijn van die roerige en tegelijk ook kosmopolitische Walen en Brusselaars, samen met populisten uit Oostenrijk, Hongarije en Italië van Europa een oninneembaar fort zullen maken zonder migratie. De rationele realiteit daarentegen legt uit dat zelfs duizend Theo Franckens de vluchtelingengolf niet zullen tegenhouden die zal ontstaan als de wereldwijde klimaatcrisis de komende decennia écht uit de hand loopt.

Tegelijk zijn er echter ook heel wat Vlamingen die uit die Vlexit-roes aan het ontwaken zijn. Met vijfenzeventigduizend deelnemers was de klimaatmars van 2 december de grootste burgerbetoging sinds de Witte Mars. Vlaanderen is meer dan ooit gepolariseerd tussen reactionaire utopisten enerzijds en realisten anderzijds. Voor de sp.a biedt de nieuw ontstane situatie de gelegenheid om uit het dal te kruipen en eindelijk te doen wat gedaan moet worden. Niet enkel voor het heil van de sp.a, maar voor het heil van onze kinderen en kleinkinderen. John Crombez heeft de lijnen ervan in de Zevende Dag uitgezet. Het identitaire en het levensbeschouwelijke laten we over aan de goede zorgen van Groen, terwijl sp.a de sociale thema’s en het klimaat naar zich toetrekt. Dit biedt aan de sp.a een unieke gelegenheid om definitief en zichtbaar te breken met de Derde Weg. Om finaal en zichtbaar afstand te nemen van de nefaste standpunten die de partij innam ten tijde van het Generatiepact, toen de sp.a meehuilde met de rechtse wolven in het bos door te beweren dat we allemaal langer moesten gaan werken om de pensioenen betaalbaar te houden. Een neoliberaal geïnspireerde leugen die toen al efficiënt werd weerlegd door de studiediensten van de vakbonden, en die aanleiding gaf tot het ontstaan van sp.a Rood 1.0. De sp.a moet de komende zes maanden campagne voeren voor het herstellen van de pensioengerechtigde leeftijd op 65 jaar. Los van het inhoudelijke heeft deze eis ook een formeel democratisch aspect: geen enkele partij is naar de kiezer getrokken met als programmapunt de verhoging van de pensioenleeftijd. En toch hebben ze ons dat door de strot geramd. Al die blabla rond het pact van Marrakech, daar kopen we niets van. Die twee jaar langer werken zijn echter concreet: die ondervindt iedereen aan den lijve.

Hetzelfde met de gestegen energierekening en de waterfactuur. Sp.a Rood opteert er niet voor om BTW en accijnzen op elektriciteit en brandstoffen te verlagen. Wél moet je ervoor zorgen dat je, als je de prijs van de elektriciteit met 15 procent verhoogt (door de BTW op te trekken van 6 naar 21 %), je aan de mensen ook de kans biedt om kosteloos hun elektriciteitsverbruik met 15 % of meer te laten dalen. Voorzie alle sociale woningen van duurzame en betaalbare energie, voer een BTW-nultarief in voor isolatiewerken in private woningen. Privatiseer Belfius alstublieft NIET, maar maak er een instrument van dat de energietransitie van de middenklasse ondersteunt (lees hierover https://www.roodboek.be/D ).

Diezelfde logica kan worden gehanteerd met brandstofaccijnzen versus het aanbod van kwaliteitsvolle en betaalbare vervoersalternatieven.

En laat de achterblijvers gewoon voortlullen over het akkoord van Marrakech en wat daar volgens hen allemaal in te lezen staat wat er niet in te lezen valt. De honden blaffen, de karavaan trekt verder.

De aftrap is genomen. John Crombez heeft in de eerste minuten van de wedstrijd goed gespeeld. Er is geen planeet B. Er is echter wel een sp.b, namelijk de SP.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s