Migratiepact (Gastbijdrage Dirk Adriaensens)

Ik begrijp niet goed de heisa die gemaakt wordt over het Migratiepact. Ik ben dan ook maar een eenvoudige mens. Enfin, ik begrijp wel de heisa die daarover bewust gemaakt wordt door de N-VA maar niet hoe de andere partijen (van de regering tot de oppositie) daarop reageren.

Want wat is er in feite gebeurd?

Theo Francken heeft 2 jaar lang meegewerkt aan de totstandkoming van dit pact, heeft zijn mening kunnen geven en heeft die blijkbaar ook gegeven. En daar is effectief rekening mee gehouden, aldus de ambassadeur Bodson. Francken heeft in september aan de regering laten weten wat het voorstel finaal geworden is en zijn fiat gegeven.

In oktober heeft zijn kompaan en minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon op basis van deze beslissing, verklaard dat we (de regering) dit pact actief moeten ondersteunen. En een maand later start dan de N-VA oorlog tegen het migratiepact. Dus Francken voert nu oppositie tegen zijn eigen voorstel. Dat is hetzelfde als Crevits die een onderwijsakkoord zou onderhandeld hebben en op het laatste ogenblik zelf dat akkoord niet wil goedkeuren, bijvoorbeeld.

Volgens mij hadden de andere partijen tijdens de daaropvolgende discussies (als men dat zo kan noemen) niet anders moeten doen dan bovenstaand  scenario telkens herhalen in plaats van (blind?) mee te stappen in de retoriek van N-VA (zoals de meesten trouwens de afgelopen 4 jaar voortdurend gedaan hebben). En in die retoriek verbloemt N-VA de kern van het probleem door eindeloze discussies op te starten over nevenaspecten (het al of niet bindend kunnen zijn van dit pact in dit geval). Nevenaspecten die daarom niet onbelangrijk zijn, maar wel op dit ogenblik naast de kwestie of te laat werden aangebracht.

Want vanwaar die verandering in hun houding? Door het negatieve commentaar van Hongarije op het Migratiepact en de houding van Vlaams Belang, voelde men binnen N-VA aan dat men een kans had laten liggen om zich te laten gelden als dé rechtse volkspartij van Vlaanderen (België). En waarom heeft Francken dat niet tijdig ingezien? Gebrek aan visie?  intellect? onvoldoende betrokkenheid of studie van de voorstellen? te veel tijd verspeeld met zijn brutaliteiten op Twitter? Waarschijnlijk een combinatie van deze factoren. Als hij en zijn partij fair waren geweest hadden ze ootmoedig moeten toegeven dat hun kritische reacties op het pact te laat kwamen en zeggen : “volgende keer beter”.

Wat doet Calimero nu opnieuw (met succes?), de slachtofferrol opnemen : de schuld ligt uiteraard weer bij de anderen, N-VA wordt niets gegund (terwijl zij wel toegeeflijk zouden geweest zijn in andere discussiepunten) en iedereen is tegen de N-VA, maar dan ook iedereen behalve een grote onderstroom van de bevolking ).

Maar nog belangrijker, wat is nu het gevolg? De N-VA kan nu voluit oppositie voeren tegen de regering waarin zij vier jaar lang de dominante partij was. Een regering die echter weinig gepresteerd heeft en waar het ondanks hun slogan “de kracht van verandering” meer van hetzelfde was en bleef. Voelt de N-VA aan dat ze bij de volgende verkiezingen hierop zou afgerekend worden? En wil ze daarvoor nu bewust en strategisch aan de zijkant gaan staan om nog zes maanden te kunnen roepen dat zij toch een andere soort  partij zijn? Een cynische veronderstelling? Misschien wel, maar daarom nog niet onjuist, in het geval van de N-VA. En de andere partijen stonden erbij en keken ernaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s