De echte staatsgreep, het pensioen op 67 waar niemand voor stemde

Na haar ontslag uit de regering eist N-VA een vertrouwensstemming in het parlement. Volgens voorzitter Bart De Wever is dat maar logisch. “Als men doet alsof men ons niet nodig heeft om een democratische meerderheid te hebben, is dat een soort zachte, verborgen staatsgreep.”

De verontwaardiging is natuurlijk zeer selectief: laat ons eens terug in de tijd gaan naar die andere niet zo zachte, niet zo verborgen staatsgreep.

We spoelen terug naar oktober 2014. Michel I zat een week in het zadel toen ze de wettelijke pensioenleeftijd verhoogde. De pensioenleeftijd wordt vanaf 2030 verhoogd tot 67. Vervroegd pensioen kan enkel nog vanaf 63. Dat is volledig in tegenspraak met wat de vier onderhandelende partijen beloofden voor de verkiezingen. Geen enkele burger heeft gestemd voor de verhoging tot 67 jaar, ook niet diegenen die voor een van de regeringspartijen gestemd hebben. In al hun programma’s voor de federale verkiezingen stond expliciet dat ze niet aan de wettelijke pensioenleeftijd van 65 zouden raken, en de eerste regeringsdaad van Michel I was deze belofte breken. Als staatsgreep kan dit tellen.

 

Economische democratie

Een allereerste maatregel die wij onvoorwaardelijk stellen is dat de wettelijke pensioenleeftijd teruggebracht wordt tot 65 jaar. De pensioenleeftijd weer laten zakken? Waanzin hoor ik u denken: hoe gaan we dat betalen?

Het probleem van de pensioenen moeten we relateren aan de gestegen productiviteit van de Belgische economie. Met nieuwe methoden van arbeids- en werkpostanalyse zoals arbeidstijdmeting en procesmodellering gingen de werkgevers in de afgelopen decennia op zoek naar de nog niet gevulde poriën van de arbeid.  In 1988 lag de omzet per hoofd van de bevolking op 14 269 euro (1189 euro per maand), en per werkend hoofd van de bevolking op 38 134 euro (3177 euro per maand). Wanneer we dan naar de reële cijfers bijna 30 jaar later gaan kijken, zien we dat elke Belg gemiddeld 33 280 euro aan omzet produceerde in 2016. [Cijfers van de wereldbank] Dat is 2773 euro per maand. Elke werkende Belg produceerde gemiddeld 94 261 euro aan omzet in 2016. [Wij komen tot dit cijfer door het Belgische BNP van 2016, 428 miljard euro, te delen door het aantal werkenden in 2016, 4,54 miljoen mensen] Dit wil zeggen dat tussen 1988 en 2016, de tijdspanne van een generatie, de productiviteit in de Belgische economie verdubbelde na inflatie. Ook de cijfers van het IMF bevestigen dit.

De arbeidsproductiviteit steeg in België jaarlijks met drie à vier procent in de industrie en één tot twee procent in de dienstensector. Dit betekent dat men elk jaar, afhankelijk van de sector, per honderd arbeiders met twee, drie of vier arbeidskrachten minder evenveel goederen of diensten kan leveren in dezelfde tijdsduur. De vraag is daarbij dan altijd: wat doen we met de opbrengst daarvan? In plaats van er mensen mee te ontslaan om nog winstgevender te worden zouden we de opbrengst kunnen omzetten in een loonstijging. We zouden ze ook kunnen omzetten in een collectieve arbeidsduurvermindering. Of we zouden de opbrengsten kunnen doorsluizen naar de sociale zekerheid om er hogere pensioenen mee uit te betalen. Het kan ook een mix van de drie zijn: loonstijging voor bepaalde categorieën, arbeidsduurvermindering voor andere groepen, of een versterking van de sociale zekerheid.

En waarom niet? Laat de mensen zelf beslissen wat zij doen met de winsten die zij zelf geproduceerd hebben. Dat is wat wij bedoelen met economische democratie. Dat dit haaks staat op collectieve ontslagen, bonussen, toplonen en hoge dividenden is juist wat bedoeld wordt met sociale strijd.

Al die dingen deden we dus niet. Op het gebied van de betaalbaarheid van de pensioenen werd een demagogisch angstverhaal opgedist. De verhouding tussen actieven en niet-actieven zou angstwekkend dalen. De betaalbaarheid van onze pensioenen zou daardoor in het gedrang komen. We moeten dus integendeel allemaal nog langer en harder werken willen we onze pensioenen behouden! Wat men er niet bij zegt is dat deze vergrijzingsgolf een einde kent, en dat dit einde in zicht is: na 2030 neemt deze golf weer af.

 

Democratisch deficit

Onze instellingen zijn ook fundamenteel ondemocratisch wat betreft een aantal dossiers waar een groot deel van de bevolking voor is: 85% van de Vlamingen is voorstander van een vermogensbelasting en zo’n 85% vindt dat de regering de ongelijkheid moet aanpakken.  Ondanks dat de overgrote meerderheid van de bevolking hier voor is wordt er niets mee gedaan, wel integendeel, de cadeaus voor de rijken zijn nog nooit zo groot geweest, de druk op en besparingen voor de werkenden nooit zo hoog. Een grote meerderheid van de Belgen verwerpt ook de verhoging van de pensioenleeftijd. Ook hier wordt niets mee gedaan, wel integendeel, langer werken zonder uitzonderingen is het credo. Een grote meerderheid van de Belgen concludeert en vindt dan ook dat politici gecorrumpeerd zijn. Maar liefst 72 procent van de Belgen vindt dat partijen hun bezorgdheden niet zien.  Niet geheel verrassend wordt hier niets mee gedaan, wel integendeel, jaar na jaar verkiezen we dezelfde bende omdat politiek ons niet interesseert. Waar is de verontwaardiging van De Wever over deze reële staatsgrepen? Dan ineens orakelt men over het primaat van de politiek.

Sp.a rood roept de sp.a op om de komende zes maanden dus campagne te voeren voor het herstellen van de pensioengerechtigde leeftijd op 65 jaar. Los van het inhoudelijke heeft deze eis ook een formeel democratisch aspect: geen enkele partij is naar de kiezer getrokken met als programmapunt de verhoging van de pensioenleeftijd. En toch hebben ze ons dat door de strot geramd. Al die blabla rond het pact van Marrakech, daar kopen we niets van. Die twee jaar langer werken zijn echter concreet: die ondervindt iedereen aan den lijve. Tijd om deze staatsgreep om te draaien.

Beste John, dit is zo’n open goal waarover ik eerder sprak.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s