Sp.a (Antwerpen) gaat existentiële fase in. Officieel standpunt sp.a Rood 2.0

De bestuursgesprekken in Antwerpen lopen op haar einde, en het kleine, resterende aantal leden en sympathisanten dat de sp.a nog telt wordt in tweeën gescheurd door de keuze of sp.a Antwerpen mee in een coalitie moet stappen met aartsvijand BDW of niet. Daarmee kunnen we met een aan de zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen dat de partij een existentiële fase ingaat.

Sommigen zien in deze een bewuste strategie van BDW om de sp.a verder kapot te maken. Zij vergeten dat ook de N-VA een kritische achterban te woord zal moeten staan. Voor sp.a Rood is het alleszins duidelijk dat sp.a de afgelopen decennia geen N-VA nodig heeft gehad om haar achterban af te stoten en voor electorale verliezen te zorgen. Dat heeft ze geheel aan zichzelf te danken. In de Europese Commissie doen we lepeltje-lepeltje met de liberale en christendemocratische politieke kanonnen, in eigen land hebben we sinds Verhofstadt I de sociale afbraak mee gestalte gegeven.

Leden die tot op heden de illusie koesteren dat het met de partij ‘goed zal komen’ als ze resoluut voor de oppositie zou kiezen, denken best tweemaal na. Niet alleen de N-VA, maar ook Groen walst de voormalige grote, trotse sociaaldemocratische partij plat. Twee heel recente peilingen geven opnieuw een overdonderende winst voor Groen, terwijl sp.a wegzakt onder de 10 percent! Hoeveel dramatischer kan het worden?

Met sp.a Rood zijn we níet afkerig geweest van de bestuursgesprekken tussen BDW en Jinnih, Tom en Yasmine, maar we hebben daar wel een heel duidelijk actieplan tegenovergesteld om de komende 6 jaren mee te ‘overleven’. We kiezen bewust voor het woord ‘overleven’. Opnieuw: zo erg is het met de sp.a gesteld.

De ambitie van ons actieplan was niet alleen om onszelf uit de schaduw van Groen en PVDA los te wrikken – een gevaar dat veel terecht bezorgde leden lijken te onderschatten – maar ook om bínnen een mogelijke meerderheid van N-VA, Open vld en sp.a een pittig verschil te maken. Wij willen immers huidige N-VA-stemmers, jongeren, politiek gedesillusioneerden én mensen uit de bredere middenklasse langzaam weer oor doen krijgen naar wat sp.a te vertellen heeft. Concrete acties: rond zwerfvuil, mobiliteit, energie, isolatie, sociale huisvesting. Zaken die iederéén aanbelangt … meer dus dan de hopeloze discussie over hoofddoeken die voor Groen de aanleiding was om op de oppositiebanken te gaan zitten. Eerlijk, moeten we naast zo’n partij in de oppositie gaan zitten, om ‘om ter linkst’ mee te gaan spelen?

Met sp.a Rood hebben wij van in het begin een D-day-achtige eindaanval op het terrein van de vijand verkozen. Puur om als partij te overleven.

Zó erg is het werkelijk met de sp.a gesteld …

Als wat we vanmorgen in De Morgen lazen waar is, dat sp.a Antwerpen uit de bestuursgesprekken niet veel meer in de wacht heeft kunnen slepen dan de ‘praktijktests’, dan maken wij ons dus wél enorme zorgen. Dat zou de beste garantie zijn om als partij nooit nog boven de 10 percent te geraken. Als dat werkelijk het enige is, waarover dan meer dan een maand onderhandelen? En wat heeft N-VA binnengehaald? En Open vld? Dit alles zal moeten blijken op een algemene ledenvergadering.

Wat moet er nu gebeuren, wanneer morgen de (verdere) malaise dreigt? Of dat deel van de achterban, dat zich niet gaat kunnen neerleggen bij een coalitie, de stemming op de algemene ledenvergadering nu wint of verliest, of verliest en blijft, of verlies en afscheurt, vast staat dat de sp.a nog wel even gaat blijven bestaan. En op overleven of aanmodderen is aangewezen. Wij hopen dat de blijvers zich in dit geval achter onze zaak scharen om de sp.a te hervormen tot de SP van morgen.

Namens sp.a Rood 2.0:

Antoon Stessels, sp.a Antwerpen, 0487 523 325

Laurens Deprez, sp.a Leuven, 0493 787 854

Erik De Bruyn, voormalig kandidaat-voorzitter

Volg onze blog: http://socialistischepartijrood.com

Discussieer mee op Facebook: https://www.facebook.com/socialistischepartijrood/

Lees ons Roodboek: https://www.roodboek.be/

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s