Een prettig Joelfeest voor sp.a Antwerpen

Er zijn zo van die momenten waarop er wel degelijk iets verandert ten goede. Op 22 december 2018 durfde de Antwerpse sp.a afdeling haar uitermate controversiële voorstel om in coalitie te gaan met de N-VA voor te leggen aan de leden. Zij hadden het laatste woord. En niet alleen dat: de beslissing werd genomen na twee uitgebreide rondes van tussenkomsten, tegenwerpingen en vragen waarbij alle opinies aan bod kwamen. Tenslotte werd de knoop doorgehakt met een daadwerkelijke stemming, en niet ‘bij handgeklap’ zoals dat in de oude SP en sp.a de gewoonte was.

De leden namen deze gelegenheid massaal te baat. Met een driehonderdtal daagden ze op, om de bestuursdeelname uiteindelijk goed te keuren met een 200-tal stemmen voor, een tachtigtal tegen en enkele onthoudingen.

Beste Bob Cools, u was en bent ook een tegenstander van de coalitie. Ook uw argumenten kwamen op die bewuste vergadering aan bod. Maar zeg nu eerlijk, u bent nog veel langer actief in de partij dan ik ooit ben geweest: wanneer hebt u zoiets nog eens meegemaakt? Ikzelf in elk geval maar één keer, en dat is toen ik mij in 2007 kandidaat stelde voor het nationale voorzitterschap. Toen kon men niet anders dan tot een geheime en hoofdelijke stemming overgaan, want het ging over een persoon. Maar om mijn kandidatuur behoorlijk te kunnen verdedigen, zag ik mij toen wel genoodzaakt om het podium en de microfoon te nemen tegen de wil van de voorzitter in. Vervolgens werd de geluidsinstallatie dichtgedraaid en mocht ik in het halfdonker de leden in het Zuiderpershuis te woord staan met gebruik van mijn akoestisch stemgeluid.

Er is dus het één en ander veranderd in de sp.a. Wij zijn democraten op een manier waarop alle andere partijen, inclusief de kameraden van de PVDA, jaloers kunnen zijn. De sp.a wordt daarmee terug een echte meerwaarde in het Vlaamse politieke landschap: het is een partij via dewelke burgers met een socialistische, sociaal-democratische of andere links-progressieve overtuiging zich kunnen verenigen en hun stem tot uitdrukking brengen. Als er een belangrijke knoop moet worden doorgehakt dan beslissen zij samen. Welke andere Vlaamse partij kan een dergelijke open en transparante manier van werken voorleggen. Er is wel degelijk iets ten gronde veranderd in sp.a Antwerpen. Dank u Jinnih, Tom en Yasmine. Dank ook aan allen die op een correcte manier hun bezwaren uitten en een tegenstem uitbrachten. Want het was inderdaad geen vanzelfsprekende beslissing, en met jullie bezorgdheden moet absoluut rekening worden gehouden.

Wat een contrast met de houding van Saïd Bataray en Othman El Hammouchi, die in een opiniestuk op VRT-NWS de sp.a van buitenaf electoraal proberen te chanteren. Voor het gemak claimen ze maar meteen het woordvoerderschap van de gehele Antwerpse moslimgemeenschap, wat op zich al erg bedenkelijk is.

Willen jullie de identiteit van moslims nu werkelijk reduceren tot hun geloofsovertuiging, en sterker nog, tot de uiterlijke kenmerken ervan zoals een hoofddoek? Zelfs al zijn er massa’s moslima’s die deze niet dragen? Is het nu echt zo belangrijk om steeds maar te focussen op het kleinste verschil in plaats van op de grootste gemene deler? Volgens ons zijn moslims, en verbeter ons als we fout zijn, burgers zoals anderen, die politiek dakloos of neutraal, socialist, liberaal, communist of ja zelfs christen-democraat of nationalist kunnen zijn. Er is zelfs een uiterst kleine minderheid die zich bekent tot een uiterst gewelddadige vorm van moslimfascisme, zoals we de afgelopen decennia helaas, en wellicht ook tot jullie afgrijzen, hebben moeten vaststellen.

Lid worden van een socialistische partij, of erop stemmen, dat doe je omdat die partij geheel of grotendeels je eigen politieke opvattingen weerspiegelt. En niet omdat je de politieke uitdrukking wil zijn van een religieuze gemeenschap of een stukje ervan, zoals jullie. Als je dat wil doen dat moet je een eigen partij oprichten en ermee naar die kiezer trekken. Zoals men bijvoorbeeld in Molenbeek heeft gedaan. Het succes was echter niet bepaald denderend.

 

We willen ook een oproep doen aan de kameraden van Wij Zijn Socialisten: denk toch eens twee keer na alvorens een dergelijk opiniestuk op jullie website te promoten.kerstbal

1 Comment

  1. Erik, ik wil en kan je redenering wel volgen. Alleen moet je heel erg oppassen met ervan uit te gaan dat de islam louter een religie zou zijn. En daar maak je een fout waarop je redenering wel eens op los zand zou komen te staan. De islam is in plaats van een godsdienst veeleer een politieke ideologie in een religieus jasje dat absolute gehoorzaamheid ‘onderwerping’ eist. Dat neemt niet weg dat elke moslim daar individueel een eigen invulling zou kunnen aan geven. Maar helaas is er dan die islam zelf die elke verlichting zoals wij die ooit gekend hebben, nooit zal toelaten. Er zijn dienaangaande in het verleden pogingen geweest vanuit een islamitische elite. Maar nooit hebben die hun streven kunnen waarmaken omdat ze steeds door de dogmatiek in de kiem werden gesmoord. Bovendien is er zeer weinig tot nooit een dergelijke verlichtingspoging ondernomen vanuit de basis of onderbuik van de islamaanhang zelf. De islam is er totnogtoe in geslaagd uiteindelijk elke vernieuwing van en binnen de islam tegen te houden. De islam is en blijft zelfs een totalitair onding dat in premodern denken is blijven steken. Een totalitair systeem dat alleen verovert, usurpeert en daarna chaos achterlaat. Ervan uitgaan dat de islam zich ooit zal beteren is ervan uitgaan dat ooit stalinisme en nazisme van binnenuit konden verandert en gedemocratiseerd konden worden. Ik ben daar heel pessimistisch in. Islam aanvaard helaas intrensiek GEEN secularisatie EN democratie.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s