Geert Noels en de scholieren

‘Politici mogen vooral niet luisteren naar die 3000 scholieren die in Brussel op straat kwamen voor het klimaat. Ze werden immers opgehitst door de extremisten van de PVDA, en voor je het weet komt Dries Van Langenhove aan de schoolpoort kloppen om hen op te hitsen tegen Marrakech.’

Dat is in een notendop de boodschap die Geert Noels, een van onze toonaangevende economische opiniemakers het zwerk intwitterde.

 

In linkse middens is het sinds jaar en dag geweten dat het tot de modus operandi van de PVDA behoort om sociale bewegingen te kapen. Toen ik in 2003 een betoging organiseerde tegen het gebruik van de Antwerpse haven voor de Amerikaanse troepenopbouw in het kader van de invasie van Irak (die ons honderdduizenden vluchtelingen heeft opgeleverd, maar toen waren Theo Francken of de N-VA in geen heinde en verre te bekennen) kwam er ter hoogte van de Vlaamse Kaai een auto uit de Burburestraat gereden die voor onze betoging uit begon te rijden. Behangen met rode megafoons en vlaggen van de PVDA, en aan het stuur Klaas Vantomme, toenmalig voorzitter van de PVDA-jongeren.

Niets nieuws onder de zon dus, maar het komt Noels mooi uit om elke sociale beweging waarop de PVDA ongevraagd haar hand legt te diskrediteren. Het huidige klimaatprotest ontbloot het faillissement van zijn economische denken. Volgens economen als Noels is er immers geen geld om de planeet te redden. Met dergelijke economen aan het roer zou er in 1940 ook geen geld geweest zijn om het fascisme te verslaan.

 

Dan nog te zwijgen over de laatdunkendheid waarmee Noels naar deze ontluikende generatie jongeren kijkt. Alsof ze zich door de eerste de beste extremistische zwetser zouden laten ophitsen. Alsof ze zich zouden laten meetronen door de rattenvanger van Opwijk.

 

Alsof de PVDA, en de voorganger ervan, AMADA, niet bestaat sedert 1968, maar er desondanks sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw geen significante scholierenstakingen meer zijn geweest. Toen ging het over jobs, jobs, jobs..

 

Toch is de interventie van Noels erg nuttig geweest. Ze maakt aan de betogende scholieren duidelijk dat er binnen het huidige economische systeem geen antwoord zal komen op hun vraag om voor een leefbare en kwaliteitsvolle toekomst te zorgen. In dat systeem is er alleen maar geld voor dividenden en riante bonussen voor CEO’s. Na de veeleisende schoolbanken zijn er voor hen enkel jobs, jobs en nog eens jobs. Waarin ze te gepaste tijd gepusht zullen worden tot omscholing, of anders weg’gesaneerd’.

20190110_klimaatscholieren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s