Rousseau krijgt 27% van de leden achter zich

De 40.000 sp.a-leden konden de voorbije weken hun stem uitbrengen. Rousseau en running mate Funda Oru kregen 72 procent van de stemmen. Christ’l Van der Paal en Bart Callaert haalden 16 procent. Hannes De Reu en Elhasbia Zayou haalden 11 procent. Dat betekent dat Rousseau als voorzitter en Oru als ondervoorzitter de volgende 4 jaar sp.a zullen leiden.

De voorzittersrace die er nooit een geworden is werd op de verwachte wijze besloten. In de kranten konden we grotendeels hetzelfde verhaal lezen dat hierboven in de quote wordt weergegeven.

We gaan voor een keer geen lang epistel schrijven of een diepgravende analyse over deze verkiezing uitvoeren. Wie onze blog een beetje volgt heeft die bijdrages al eerder de revue zien passeren. Waar we het echter wel over willen hebben is iets waar door iedereen – inclusief partij en media – zedig over gezwegen wordt, namelijk de stemming in absolute cijfers.

percentages ten opzichte van totaal aantal stemmen

uitslag relatief

percentages ten opzichte van totaal aantal leden

uitslag absoluut

Van de 38 178 leden die stemgerechtigd waren brachten slechts 14 403 leden een stem uit, 38% van de leden. Voorzitter “blanco” haalde dus 23775 stemmen, of 62% van alle leden. Wanneer we het percentage van de drie kandidaten aflezen tegen het aantal leden komen tot heel andere percentages dan diegenen door partij en media gehanteerd: 4% voor De Reu, 6% voor Van Der Paal, en 27% voor Rousseau.

Dat is dus ronduit dramatisch te noemen. Ter vergelijking: in 2007 kon Erik De Bruyn nog ruim 8000 stemmen scoren tegen de kandidate van de partijleiding Caroline Gennez die het haalde met 16 000 stemmen. Zelfs toen al waren 40% van de leden afgehaakt. In 2011 werd Bruno Tobback zonder tegenkandidaat verkozen, in 2015 haalde Crombez het van Bruno Tobback in een verkiezing waarin 25 000 leden hun stem uitbrachten.

Anno 2019 blijkt nu dus dat 62% van de leden, ruim 23 000 mensen, het zelfs voor de voorzittersverkiezing van hun eigen partij niet nodig vonden om te stemmen: dit kon nochtans makkelijk elektronisch zonder uit de deur te moeten komen. Wat gaat dat geven bij de volgende verkiezingen waarbij de stemplicht zal afgeschaft worden ten voordele van het stemrecht? In dat soort verkiezingen komt het erop aan de eigen basis te enthousiasmeren en buiten te krijgen om te gaan stemmen.

Deze verkiezing was ook niet gemediatiseerd als een debat tussen opponenten. Rousseau kwam als enige regelmatig in de media. De twee tegenkandidaten werden zowat doodgezwegen door de media wanneer ze niet negatief in beeld kwamen. De oneerlijke framing van Rousseau als enige “serieuze” kandidaat en de belegen en oubollige analyse dat door het programma waarmee Christ’l Van der Paal kandideerde ‘het socialisme vijftig jaar zal worden teruggekatapulteerd in de tijd’.

In onze partij bracht slechts 38% een stem uit, een absoluut historisch dieptepunt. We kunnen enkel gissen naar een verklaring: zijn er afdelingen die een papieren ledenbasis betalen om meer stemmen te hebben op congressen? Sprak geen van de drie kandidaten echt aan ? Ging men ervan uit dat de uitslag op voorhand toch vast lag en dat Rousseau het met voorsprong zou halen?

Flakkert de partij als een kaarsje uit?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s