Bernie Sanders vs Joe Biden: een No Brainer.

En ja, de no brainer opmerking slaat ook op de overduidelijke progressieve dementie van Biden.

Waar staan we nu in de race?

Na Super Tuesday (of Super Thursday volgens een Biden die steeds meer tekens van dementie vertoont) zijn enkel Bernie Sanders en Joe Biden nog in de race. Qua aantal delegates is het nek aan nek en virtueel staan ze gelijk. Nochtans lijkt het in de berichtgeving alsof de campagne gedaan is: een bewuste strategie om mensen die het niet goed volgen zand in de ogen te strooien.

Deze morgen in de zevende dag kon voormalig ambassadeur Gutman zonder enige kritische interventie van de journalist zijn verhaal komen doen over hoe Joe Biden de meest verkiesbare kandidaat is tegen Trump en hoe de mensen massaal voor Joe Biden kwamen stemmen op Super Tuesday. Dit was een opmerkelijke ommekeer nadat Sanders een week geleden nog de te kloppen kandidaat leek, zeker omdat Biden in geen enkele staat campagne had gevoerd, televisie advertenties had gelanceerd, rallies had gehouden, … zijn campagne leek morsdood en het grote gevaar leek van miljardair Bloomberg te komen.

Maar kijk, 48 uur later na een interventie van Obama en de belofte van postjes stapten de bedrijfskandidaten (corporates in het Engels) Buttigieg en Klobuchar uit de race en spraken hun steun uit voor Joe Biden. De private media gingen uit hun dak, gaven 48 uur lang positieve verslaggeving over Biden, en hij boekte een grote overwinning. De aandelen van grote farmabedrijven schoten als een raket de lucht in. Miljardair Bloomberg stapte eruit en sprak prompt ook zijn steun uit voor Biden.

Bloomberg had tot dan 500 miljoen dollar uitgegeven voor zijn campagne. De man is zo rijk dat hij dit zelfs niet voelt, maar tegelijkertijd versterkt het Bernie’s punt dat de ongelijkheid te groot geworden is en de miljardairs belast moeten worden. Het lijkt ons zeer waarschijnlijk dat dat bedrag voor heel veel mensen een enorme positieve verbetering had kunnen brengen in de vorm van scholen of een versterking van de sociale zekerheid. Nu heeft het enkel gediend als speelgoed om de ijdelheid van een miljardair te strelen. Dit soort mensen steunt de campagne van Biden.

Wat ons vooral beangstigt is hoe snel media en establishment een swing van 25% naar Biden hebben kunnen bewerkstelligen. Hij had bijvoorbeeld niets in Virginia, geen campagne, geen rallies, geen kantoren, geen geld…en hij pakt meer dan 50% van de stemmen. Gewoon puur op gratis media en partij apparaat, terwijl Sanders het ene na het andere stadion vol krijgt en een ware machine aan grassroots campaigning heeft weten op te bouwen. Surreëel en ongezien en een duidelijke middenvinger van het establishment naar alle jonge gemotiveerde mensen die met veel overgave voor Sanders campagne voeren.

Die andere “progressieve” kandidaat, Elisabeth Warren, bleef nog in de race op Super Tuesday om er nadien uit te stappen. Dat manoeuvre kostte Bernie minstens 4 staten waaronder Texas. Op het moment van schrijven moet ze nog altijd haar steun uitspreken voor Bernie Sanders: indien ze dat niet doen is ze voor veel Amerikaanse progressieven definitief haar geloofwaardigheid kwijt. Misschien zat er voor haar manoeuvre ook een postje in.

Verkiesbaarheid tegen Trump

Wij schrijven zonder enige kritische noot van de VRT omdat Gutman de ene leugen na de andere kwam vertellen. In tegenstelling tot de VRT hebben wij heel wat tijd gestoken in journalistiek onderzoekswerk om de politiek van Biden bloot te leggen en het contrast met Sanders te tonen. Wij zijn ervan overtuigd dat Biden veruit de zwakste kandidaat is tegen Trump en een enorm risico is. Bovendien lijdt de man duidelijk aan progressieve dementie (zie onderaan ons artikel voor de compilatie).

Biden kan niet eens 10 minuten spreken op zijn eigen rallies met enkele honderden toeschouwers. Stel je voor dat je naar een concert gaat en de headline zegt na drie liedjes, sorry, de show is over. Ondertussen spreekt Bernie Sanders voor een opgezweepte menigte van 15.000 mensen waarbij zelfs Trump supporters aanwezig zijn: zij denken dat enkel Bernie Sanders Trump kan verslaan.

Sanders zijn rallies zijn zo groot vergeleken met die van Biden dat hij de vraag krijgt hoe ze die bijeenkomsten veilig houden voor Corona. Biden krijgt die vraag zelfs niet omdat zijn rallies amper enthousiasme genereren.

Bernie Sanders breekt ook elk record qua individuele donaties. De donaties komen van leraars of werknemers van Amazon, Starbucks, Walmart, … bedrijven waar hij de strijd leidde voor het verhogen van het minimumloon.

34,5 miljoen in het vierde kwartaal van 1,8 miljoen mensen
25 miljoen in januari van 648 000 mensen
46 miljoen in februari van 2,2 miljoen mensen

167 miljoen in totaal tot nu. Van gewone mensen. Die elke maand opnieuw een klein bedrag kunnen geven. Het model van Biden is individuele donaties van miljonairs…zullen zij elke maand een zeer groot bedrag willen geven?

Hoezo onverkiesbaar? Hoezo de slechtste kandidaat tegen Trump?

De politieke implicaties zijn overweldigend: Sanders bewijst dat we een president kunnen hebben die niet moet bedelen bij de rijken en machtigen voor campagnegeld en dus een onafhankelijke koers kan varen. Dat is misschien nog het meest revolutionaire van zijn campagnes. En het establishment haat hem hiervoor.

Gutman zat hier gewoon bewust te liegen en de VRT liet dat toe. Poll na poll toont aan hoe Sanders, niet Biden, de meest verkiesbare kandidaat is tegen Trump. Biden heeft enorme zwaktes tegen Trump en is hetzelfde soort kandidaat als Clinton die verloor van Trump in 2016.  Je moet je dus afvragen of de Democratische partij liever verliest met Biden dan wint met Sanders.

Er is veel geld te verdienen met oppositie voeren tegen Trump, en er zitten veel jobs in diverse ngo’s in dat veld. Er zijn heel democraten die een comfortabel jobje hebben dat goed betaald is, maar enkel de absolute minimale oppositie tegen Trump voeren voor de show. Trump verfoeit steeds de media, maar vertoeft graag in de spotlights. De media verfoeien Trump, maar zijn gek op de kijkcijfers die hij genereert. De media zijn gek op de miljarden aan reclame inkomsten die politieke campagnes genereren. Veel van de oppositieleiders in media en politiek zijn zelf miljonairs. Zij hebben het eigenlijk best goed onder Trump omdat hij non stop fiscale cadeaus geeft aan de rijken.

Zij hebben echter alles te verliezen bij een overwinning van Sanders: Sanders, niet trump, is voor hen een existentieel gevaar. Vandaar dat het partijestablishment en het media establishment er alles aan doet om hem stokken in de wielen te steken, veel meer dan ze doen bij Biden of zelfs Trump. Follow the money.

bernie sanders terrible

Gutman was zo perfide om te beweren dat Sanders zeer zwaar zou verliezen tegen Trump, maar geen enkele poll bewijst dit. Lieven Verstraete gaf geen krimp, dus zullen wij hem en zijn redactie, allemaal voltijds betaalde journalisten nochtans, wat helpen met onderzoeksjournalistiek. Dit is allemaal het werk van iemand die voltijds werkt en dit in zijn vrije tijd moet doen.

Wie geen tijd of zin heeft om door de hele lijst te gaan geven we graag de too long didn’t read mee. Biden is een Hilary Clinton 2.0 met meer negatieve bagage dan Clinton, zal dezelfde neoliberale campagne voeren als Clinton, zal tegen dezelfde populistische tactiek van Trump komen te staan, zal geen enthousiasme weten te genereren waardoor mensen thuis blijven van de stembus, en zal duidelijk verliezen van Trump. De democratische partijleiding maakt dezelfde fout als in 2016.

Dan hebben we het nog niet eens gehad over de corruptie van Biden’s zoon in Ukraïne en andere politieke kwetsbaarheden of de vele incidenten waarbij hij de creep uithangt rond vrouwen. Sorry VRT, uw kritiekloos accepteren van Gutman’s propaganda voor Biden in de Zevende dag was beneden elk journalistiek peil. Vergeet ook niet ons overzicht onderaan de tekst met clips die de mentale fitheid van Biden toch minstens in vraag stellen. We hebben er geen plezier aan dit uitgebreid te belichten, maar de keuze voor presidentskandidaat is te belangrijk.

Sanders vs Biden: een overzicht

Joe Biden’s wetgevend dossier

Sociale zekerheid

Sanders: Sanders wil het plafond op uitgaven voor de sociale zekerheid afschaffen. Bernie vecht al 45 jaar tegen besparingen op de sociale zekerheid, en wil met zijn Medicare For All een mutualiteit uitbouwen zoals die ook bij ons bestaat.

Sanders over: sociale zekerheidbetaalbaar wonen ‘uitkeringen’DakloosheidVoedselbonnenMedicare (mutualiteit Europees model) Medicaid (huidig Amerikaans model)Medische groepspraktijkenMedicijnen op voorschrift

Biden: Biden heeft een lange geschiedenis van besparen op de sociale zekerheid, het verhogen van de pensioenleeftijd en het bevriezen van uitkeringen.

De klimaatcrisis

Sanders: Sanders is actief pleitbezorger van een Green New Deal die wil investeren in groene energie, energie efficiëntie en miljoenen nieuwe jobs. Hij wil een ban op fracking, fossiele brandstoffen zoveel mogelijk in de grond houden, het stopzetten van subsidies voor de fossiele brandstoffen industrie en het beschermen van grondgebieden tegen ontginning.

Sanders over: Climate ChangeLandbouwDierenwelzijn Energy PolicyMilieubescherming

Biden: Biden is tegen de Green New Deal. Hij neemt geld aan van zijn bedrijfsdonoren waaronder de energiereuzen. Hij gelooft dat Amerika terug in het klimaatakkoord van Parijs brengen voldoende is.

Holebi rechten

Sanders: Sanders stelt holebi waarden gelijk aan gezinswaarden. Hij heeft gelijkheid voor holebi’s verdedigd sinds de jaren ‘70, lang voor dit zelfs in Europa gebeurde. In de jaren ‘80 organiseerde hij in Burlington waar hij burgemeester is het festival Transmecca. Bernie stemde tegen de anti holebi wetgevingen Don’t Ask, Don’t Tell en de Defense of Marriage Act. De Human Rights Campaign, de grootste holebi-belangenvereniging in de Verenigde Staten met meer dan 725.000 leden en aanhang scoort hem consistent op 100%.

Sanders over: Holebi rechten

Biden: Biden stemde voor Don’t Ask, Don’t Tell en de Defense of Marriage Act.

Gratis universitair onderwijs en kwijtschelden studentenschulden

Sanders: Sanders gelooft dat iedereen van het hoger onderwijs moet kunnen genieten dat hij/zij nodig heeft zonder opgezadeld te worden met een enorme studentenschuld. Sanders heeft een uitgebreid plan opgesteld, College for All and Cancel Student Debt, met als doel het gratis maken van alle publieke universiteiten en hogescholen. Bovendien bevat het plan extra investeringen in onderwijs en het kwijtschelden van alle schulden die studenten hebben omdat ze moesten lenen om hun studies te kunnen betalen. De bankensector haat hem hiervoor: de rentes brengen veel op.

Sanders over: onderwijs

Biden: Biden is tegen gratis hoger onderwijs en het kwijtschelden van studentenschulden. Sterker nog, hij is de architect van de huidige schuldencrisis met zijn amendementen op de Bankruptcy Bill van 2005 die de bescherming voor mensen met een lening sterk afbouwde.

Minimumloon

Sanders: Sanders was de absolute leider van de 15$ beweging die het minimumloon tot 15 dollar per uur wil verhogen. Hij vecht al zijn hele leven voor een verhoging van het minimumloon en dwong Amazon, Disney en Walmart ertoe om het loon van honderdenduizenden werknemers te verhogen.

Sanders over:15$ per uur minimumloonGelijke lonen voor mannen en vrouwen

Biden: Biden heeft zich jarenlang actief verzet tegen een verhoging van het minimumloon, maar draaide onder druk van Sanders bij en steunt nu ook de 15 dollar beweging.

Gezondheidszorg

Sanders: Sanders gelooft dat toegang tot gezondheidszorg een recht is en geen privilege. Als iemand medische zorgen nodig heeft moeten ze die kunnen krijgen. Niemand moet bang zijn naar een dokter te gaan omdat ze er het geld niet voor hebben. Hij vecht dan ook voor Medicare for All, een mutualiteit systeem zoals wij dat kennen.

Bernie over:Gezondheidszorg Medicare for All Medicare MedicaidMedische groepspraktijkenMedicijnen op voorschriftRusthuizen

Biden: Biden steunt de huidige gezondheidszorg en wil dit systeem uitbreiden zonder iets te doen aan de enorme kosten om ervan te genieten. Hij steunt een publieke optie bovenop het huidige systeem, maar dat zal niet elke Amerikaan dekken. Hij heeft niet uitgelegd hoe hij hiervoor zal betalen. Hij weigert een 1 op 1 debat met Bernie Sanders over gezondheidszorg in Amerika.

Overheid Surveillance op burgers en Netneutraliteit

Sanders: Sanders stemde tegen alle versies van de Patriot Act en wil de massale overheidsspionage op burgers stoppen. Hij wil dat het internet neutraal blijft en dat alle sites neutraal bediend worden door de internet providers.

Sanders over: Overheid Surveillance op burgers Netneutraliteit Cybersecurity

Biden: Biden is de architect van de Patriot Act en groot voorstander van overheidsspionage op burgers. Biden schreef de oorspronkelijke Patriot Act in 1996 op vraag van Bill Clinton na de eerste aanslag op het WTC.

Vakbonden

Sanders: Sanders vecht al 45 jaar om het leven van werkende mensen te verbeteren. Sanders heeft een uitgebreid plan om de vakbonden te versterken en de middenklasse herop te bouwen, het Workplace Democracy Plan of democratie in de werkplaats. Hij heeft ook het Corporate Accountability and Democracy Plan opgesteld  om werkende mensen medeaandeelhouder te maken van de bedrijven waarvoor ze werken, om corrupte monopolies en overnames te splitsen en vooral om grote bedrijven eindelijk hun eerlijk deel te laten betalen. Verder lanceerde hij The Right to a Secure Retirement Plan om pensioen te beschermen en een Income Inequality Tax Plan om bedrijven aan te zetten in hun werknemers te investeren en niet enkel in hun aandelen, dividenden en de degoutante verloningspakketten van het hoger management.

Sanders over: UnionsJobs in Amerika (be)houdenHandel NAFTA ChinaWerknemersrechtenCoöperatievenBetaald sociaal -en ziekteverlofEerlijke lonenPensioenrechten

Biden: Biden steunde NAFTA, PNTR, GATT, WTO en talloze andere zogenaamde vrijhandelsverdragen die miljoenen goed betalende gesyndiceerde jobs in Amerika en Europa heeft gekost.

Politieke en electorale hervormingen

Sanders: Sanders gelooft dat het tijd is de corruptie een halt toe te roepen waarbij de miljonairs miljoenen dollars spenderen om verkiezingen en kandidaten te kopen opdat die hun agenda zouden uitvoeren. Hij heeft een plan gelanceerd, Get Corporate Money Out of Politics, om een einde te maken aan de corruptie van nationale partijconventies, de corruptie van presidentiële inauguraties, om het kiessysteem te hervormen, om politieke advertenties tijdens primary debatten op televisie te bannen en om een levenslang verbod op lobbyen in te voeren voor voormalige politieke figuren. Bernie Sanders weigert gekocht te worden en daarom wordt hij gehaat. Hij blijft tonen dat hij een kandidaat van het gewone volk is en niet van de miljonairs. Daarom wordt hij tegengewerkt. Bernie Sanders weigert elke donatie van een miljonair of politiek actiecomité (super pacs).

Sanders over: money out of politicsopschorten van Citizens United (geen limiet op politieke reclame) DISCLOSE Act (transparantie politieke donaties)Verkiezingen georganiseerd en betaald door de overheid Democracy Day (meer mensen naar de stembus)Stoppen van Gerrymandering & electorale onderdrukking (mensen moeilijk maken om te gaan stemmen en districten indelen om de uitslag te beïnvloeden)Burgerrechten teruggeven aan ex-gedetineerdenHet twee partijen systeem

Biden: Biden zit in de zak van de grote bedrijven, Wall Street, super PACS en rijke donoren.

Immigratie

Sanders: Sanders lanceerde een allesomvattend plan, een veilig en verwelkomend Amerika voor allen, dat pleit voor een hervorming van het visum systeem, de grens beveiligt, en dat zowel gastarbeiders als arbeiders zonder papieren beschermt tegen exploitatie. Sanders gelooft dat de VS honderden nieuwe rechters moet aanwerven om asielaanvragen sneller te verwerken van mensen op de vlucht zijn voor vervolging of geweld.

Sanders over: Immigratie Latino Rechten

Biden: The Obama/Biden administration locked children up in cages. Biden tried to deny that. PolitiFact rated Biden’s denial False. De Obama/Biden regering sloot kinderen op in kooien. Biden heeft geprobeerd dit te ontkennen. Politifact beoordeelde de ontkenning van Biden als een leugen.

Justitie en criminaliteit

Sanders: Sanders gelooft dat de VS veel te veel geld verspillen aan het opsluiten van grote hoeveelheden mensen en ineffectief justitiebeleid. Hij gelooft dat dit geld veel beter besteed zou zijn aan onderwijs, training en jobs voor diegenen die anders verloren zouden gaan in het justitiesysteem. Sanders pleit ook voor hervormingen bij de politie: demilitarisatie, meer transparantie en aansprakelijkheid. Hij roept op een einde te maken aan vrijkomen via betalen van borgsommen, het stopzetten van geprivatiseerde gevangenissen, een einde van de war on drugs en het legaliseren van marihuana. Sanders lanceert voor deze doelstellingen een uitgebreid plan, Justice and Safety for All.

Sanders over:Stop met massale opsluitingenPolitie hervormingenGevangenis hervormingenStop vrijkomen via borgsommenStop de war on drugsbehandeling voor drugsdelinquentenlegaliseren MarihuanaPak de heroïne en opiöde crisis aan

Biden: Biden is een van de architecten van de War on Drugs. Hij schreef en steunde wetsvoorstellen die gevangenisstraffen verlengden en die rechtstreeks naar massale opsluiting hebben geleid. Hij was een voorstander van de three strikes wetgeving en verplichtte straffen die de rechters moesten volgen.

Legaliseren Marihuana

Sanders: Sanders wil marihuana legaliseren op dag 1 van zijn presidentschap door het uit Tabel 1 te halen, de indeling van het Amerikaanse anti drugsagentschap die het samen plaatst met oa. heroïne, LSD en andere drugs zonder medicinale toepassing. Sanders wil alle veroordelingen voor marihuana schrappen van iedereen met een strafblad zodat die mensen opnieuw deel kunnen nemen aan het normale leven.  NORML, de organisatie voor de hervorming van de marihuana wetgeving, geeft hem een A+ op basis van zijn eerder legislatief werk.

Sanders over:Legaliseren Marihuana

Biden: Biden steunt het legaliseren van marihuana voorlopig niet. Hij heeft decriminaliseren wel al vermeld, maar beschouwt weed als een gateway drug die verdere studie vereist.

Buitenlandse politiek

Sanders: Sanders wil de Amerikaanse buitenlandpolitiek heroriënteren naar het stopzetten van oorlogen en interventies die de Amerikanen niet beschermen. Hij wil het stopzetten van foltering, het sluiten van de geheime gevangenissen van de CIA (de zgn. black sites), het verminderen van het militaire budget, een audit van het Pentagon en een gelijkwaardige vrede voor Israël en Palestina.

Sanders over: Leger en veteranen Irak IS Iran Cuba Venezuela Latijns Amerika Israël & Palestina

Biden: Biden is een oorlog zoeker. Hij steunde niet alleen de Irak oorlog, hij was een van de leiders van de haviken om de oorlog te beginnen. Hij steunt het stoppen van Amerikaanse inmenging niet. Hij steunt het stopzetten van de eindeloze oorlogen niet. Hij steunt onvoorwaardelijk de Israëlische nederzettingen en negeert Palestijnse rechten. Hij heeft geen intentie om het opgeblazen en verspillende militaire budget te saneren.

Irak

Venezuela

Cuba

Nicaragua

lonely bernie

Is Biden dement?

De ironie wil dat Biden net geen endorsement uitsprak voor Sanders in 2016 toen hij het opnam tegen Clinton. Hoewel dit politiek zeer interessant is en wij de Sanders campagne zouden aanraden dit nonstop af te spelen, halen wij dit filmpje aan om aan te tonen hij scherp en lucide Biden nog was tegenover vandaag. De democratische partij neemt een enorm risico door Biden te pushen en neemt stappen om hem zoveel mogelijk uit de media te houden, of uit een debat met Sanders godbetert. Nu kan dit misschien nog, maar tegen november zal Biden absoluut afgemaakt worden door Trump.

Het enige progressieve aan Biden is zijn dementie. Wij zeggen dit zonder enig plezier, maar het is overduidelijk voor zij die het willen zien. Een boude uitspraak? Misschien. Beelden liegen niet, en het patroon is duidelijk, net als het verschil met slechts 4 jaar geleden.

 1. “Make sure you have the record player on at night… make sure the kids hear words.”
 2. “We hold these truths to be self-evident. All men and women created by the, go, you know the, you know the thing.”
 3. “Super Thursday”
 4. “I’m a Democratic candidate for the United States Senate. Look me over, if you like what you see help out, if not vote for the other Bi- gimme a look though okay?”
 5. “Alright Chuck!”
 6. “Right here in the state of North South Carolina.”
 7. Randomly biting his wife’s finger.
 8. Worked with Deng Xiaoping, who died 23 years ago, on the Paris Climate Accord during the Obama administration.
 9. “Poor kids are just as bright and just as talented as white kids.”
 10. Whatever the hell this is.
 11. We’ll increase healthcare premiums and make sure care is not quality, only affordable.
 12. “Look, fat, look, here’s the deal.”
 13. “My deceased son was the Attorney General of the United States.”
 14. Being aggressive and inappropriate with Iraq war veterans, wrongly insinuating that his son died in the war.
 15. This incoherent word salad.
 16. “We choose truth over facts.”
 17. “150 million people have been killed since 2007 when Bernie voted to exempt the gun manufacturers from liability.”
 18. Confusing Theresa May with Margaret Thatcher.
 19. Confusing Angela Merkel with Margaret Thatcher.
 20. “You’re a lying dog-faced pony soldier.”
 21. Rambling confused gibberish, including saying Robert F. Kennedy and Martin Luther King Jr were assassinated in the late 70s.
 22. Fix the problem of violence against women by “punching at it and punching at it and punching at it.”
 23. Implementing a childcare tax credit would “put 720 million women back in the workforce.”
 24. Thought he was in Vermont when he was in New Hampshire.
 25. Confused New Hampshire and Nevada.
 26. Said he was vice president during the Parkland shooting.
 27. Said 1976 when he meant 2014.
 28. Said he’s looking forward to “appointing the first African American woman to the United States Senate.”
 29. “Go to Joe 30330 and help me in this fight.”
 30. Made, then dropped, claim that he was arrested in South Africa while trying to visit Nelson Mandela in prison.
 31. “Clipping coupons at the stock market.”
 32. Confused his wife and his sister.
 33. Jill Biden’s face revealing a flash freakout when he starts forgetting what he’s saying.
 34. Claimed he had the support of the “only” African American woman that had ever been elected to the senate, while the other one was standing on the stage with him.
 35. “Why why why why why why why!”
 36. Referred to Bernie Sanders as “the president”, then, still unable to remember his name, called him “my friend Vermont”.
 37. Also called Cory Booker “the president”.
 38. Repeatedly forgot Obama’s name, called him “President… My Boss”.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s