Degoutant: CEO wil helft wettelijk verlof afnemen als solidariteit voor bedrijven wegens corona

Meer gesmeek om solidariteit met de topinkomens. Veel degoutanter moet het niet worden. Misschien als deze heren eerst 50% van hun loon afstaan als “vrijwillige belasting om mee het probleem op te lossen” denk ik er eens over na. Misschien als gewone mensen dezelfde financiële steun en bailout krijgen als de bedrijven denk ik er eens over na.

Tegelijkertijd hoor je die mensen nooit met bonussen, loonsverhogingen of winstdeelnames strooien als het goed gaat.

Gaan hun bedrijven vanaf nu dan hun belastingen netjes betalen? Het fiscale hoofdstuk van ons Roodboek staat vol voorbeelden van Belgische bedrijven en families die miljarden naar belastingsparadijzen laten stromen. Ook vorig jaar was het weer raak: maar liefst 172 miljard euro vanuit België naar belastingsparadijzen. Help de rijken, ze hebben het al zo moeilijk. Hoe lang blijven wij eigenlijk nog de rekening betalen voor hen die nooit betalen?

Jo Goossens doet alsof mensen die de boel draaiende houden door van thuis te werken, al dan niet met kinderen, een fantastische tijd beleven. Dit soort witteboorden zijn wereldvreemd. Het moet wel een vorm van projectie zijn: Voor deze mensen betekent een tijdje thuis blijven inderdaad misschien de tijd van hun leven. Grote herenhuizen met nog grotere tuinen en een goedgevulde wijnkelder. Het laat alleen maar zien dat sommige mensen aan de top echt geen idee hebben hoe de meeste mensen leven. Nog een flesje Château Mouton-Rothschild Pauillac Grand Cru Classé Charles-Henry?

Thuiswerken met pakweg een peuter van 2,5 jaar en een baby van 2 maanden is heel gemakkelijk en leuk. En zo zijn er veel mensen. Deze mensen zien deze periode niet als vakantie. Alleen de dagen dat men tijdelijk werkloos is kunnen gezien worden als een kleine vakantie. Het inkomen van de mensen voor die dagen is ook lager dan normaal en hun werkgever hoeft die dagen niet te betalen: de gemeenschap doet dat.

Als persoon wordt het je kwalijk genomen dat je niet wat reserve hebt opgebouwd voor hardere tijden, maar van bedrijven die van factuur tot factuur leven wordt gezegd dat ze goed zijn voor de economie: zij moeten geen reserve opbouwen dan? Nee, geef hen maar onmiddelijk een zak geld met overheidssteun. Voor een CEO is 50% van zijn vakantie afstaan een peulenschil gezien hun loon. Ze nemen die dagen toch op als “onbetaald” of schrijven het af als een of ander bedrijfsuitje. Zo’n uitspraken zijn de reden waarom er duidelijk nood aan verandering is betreffende de graaicultuur bij de superrijken. Steeds minder marges, maar tegelijk overal besparen om het graaien te blijven financieren. Opnieuw betaalt u voor hen die nooit betalen.

Aan gewone gezinnen wordt gezegd een buffer op te bouwen van tenminste zes maanden loon voor wanneer het slecht gaat, voor wanneer men effectief zonder enig inkomen valt. Misschien moeten bedrijven die deze regel niet volgen gewoonweg niet bestaan?

Misschien moeten we stoppen om bij elke crisis bedrijven handenvol geld te injecteren, geld dat vervolgens gaat naar het terugkopen van aandelen? De crisis van 2008 heeft ons al laten zien dat grote bedrijven een kredietlijn geven zonder voorwaardes te stellen, enkel en alleen de eigenaren van het bedrijf ten goede komt. De rest van de maatschappij ziet geen cent van dat geld: de trickle-down is er nooit gekomen.

De laatste zin slaat echt alles: “Vraag niet wat de overheid kan doen om mij te helpen, maar vraag wat ik kan doen om dit mee op te lossen.”

Goed idee! Wat ga jij doen om dit mee op te lossen, beste CEO? Netjes belastingen betalen in eigen land? Je loon afstaan? Geen overheidssteun bedelen? Shitposts maken op Linkedin?

Onze sleutelgedachte: waarom willen alle rijke bedrijfseigenaren mensen zo snel mogelijk weer aan het werk ongeacht de volksgezondheid? Omdat zijzelf geen geld opbrengen voor hen. Wij wel. Door de lockdown groeit dat inzicht bij de bevolking. Dat maakt hen doodsbenauwd.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s