De schaamte voorbij: SP.a gent keurt besparingen op loon en vakantiegeld verzorgenden OCMW rusthuizen goed

EDIT 03/05/2020 door de redactie

Als het goed is zeggen we het ook. Na immense druk van media, vakbonden, publiek, en ja, ook sp.a rood, heeft sp.a gent toch ingezien dat het vorige besluit geen goed besluit was. Men gaat opnieuw rond de tafel zitten met de bonden: https://www.hln.be/in-de-buurt/gent/dan-toch-geen-financieel-verlies-voor-helden-van-de-zorg-stad-en-vakbonden-akkoord-om-regeling-te-herbekijken~a57ed410/

Als de partij onmiddellijk gezegd had dat het een onvoorzien negatief neveneffect was van een maatregel die met de beste bedoelingen genomen is maar dat ze dat zouden rechtzetten dan had er geen enkel probleem geweest.

Ons artikel werd meer dan 67 000 keer bekeken. Na contact met de partij werd gevraagd het artikel, ons logo en enkele foto’s offline te halen. De foto’s waarvan wij denken dat ze eigendom zijn van de partij zullen we verwijderen op onze blog, ook al staat er nergens iets van copyright bij. Ook het logo zullen we verwijderen, wij wisten niet dat op de sp.a roos een copyright stond. Voor de tekst zelf kunnen we niet akkoord gaan met de vraag tot verwijdering tenzij we hiervoor een gegronde juridische motivering krijgen. Deze tekst zelf valt volgens ons onder persvrijheid en vrije meningsuiting gezien de bronnen en het niet commerciële karakter van de site.

 

—————

Maandag 27 april gaf de gemeenteraad in Gent groen licht voor een nieuwe berekening van het vakantiegeld van zo’n 4.000 personeelsleden. De stad Gent bespaart zo 10 miljoen euro op de loonkost van verzorgenden en verpleegkundigen in de rusthuizen. Je moet het maar durven in volle corona crisis.

Vooral verplegers en zorgverleners die in een van de vijf woonzorgcentra van het OCMW werken, zullen dit voelen. Want de vele uren die zij ’s avonds, ’s nachts of in weekends presteren, tellen niet langer mee voor hun vakantiegeld. Je moet het maar durven in volle corona crisis.

 • Stemden voor vanuit de coalitie: het kartel SP.a-Groen, Open VLD en CD&V
 • Stemden voor vanuit de oppositie: Vlaams Belang
 • Onthielden zich vanuit de oppositie: NV-A
 • Stemden tegen vanuit de oppositie: PvdA

Hoe is het mogelijk dat wij elke avond applaudisseren voor de helden van de zorg, maar dat het Gentse stadsbestuur gisteren besliste om de zorghelden in onze rusthuizen voortaan tot 375 euro minder vakantiegeld te geven?

Dit is onbegrijpelijk en onaanvaardbaar. Is dit onze dank voor het werk van die mensen? Dit gaat over de mensen die in de frontlinie staan: verzorgenden en verpleegkundigen in de OCMW-rusthuizen. Die mensen zijn echt niet overbetaald. Zij staan daar niet voor een hoog salaris, en veel hulp van de verschillende overheden kregen ze ook al niet qua beschermend materiaal.

Wij roepen SP.a Gent leden op om dit stuitend gebrek aan steun voor de werkenden aan te kaarten bij hun mandatarissen.

Nochtans eerder dit jaar op de nieuwjaarsreceptie van SP.a Gent liet Conner Rousseau zich ontvallen: “Bij ons gaat het altijd en overal om solidariteit”. Bijzonder zuur. Solidariteit is ook de centrale boodschap van 1 mei dit jaar. Los van de bedenkingen die we kunnen maken bij het generische containerbegrip solidariteit als zinvolle politieke boodschap is het toch bijzonder schrijnend dat net de socialisten het absolute minimum van solidariteit voor verzorgenden niet kunnen opbrengen. Solidariteit met wie of wat is dat dan precies?

De partijafdeling in Gent zit al langer in zwaar weer: eerst was er de schimmel in de sociale woningen. Terwijl in Gent mensen in lamentabele sociale woningen wonen, blijkt de woonmaatschappij WoninGent woningen te verhuren aan eigen medewerkers met een politiek mandaat. Zo bleek ook SP.A-mandataris en toenmalig fractieleidster Anne Schiettekatte er al ­jarenlang een sociale woning te betrekken aan 780 euro huur per maand.  Andere betaalde mandaten: afdelingshoofd op de dienst Sociale Zaken van WoninGent. Waarvan ze dus ook huurder is. Leg dat maar uit. Solidariteit met wie of wat is dat dan precies?

En dan maar verwonderd zijn waarom de partij in snel tempo electoraal en maatschappelijk steeds minder relevant wordt en overvleugeld wordt door de PvdA. De 7000 mensen stadspersoneel in Gent zal je met dat soort “solidariteit” niet terugwinnen, laat staan met sneakers te dragen, mateke te zeggen, nie fokke gast te roepen of heel de tijd op instagram te zitten. En herinner u,in Gent werden we in 2018 al serieus afgestraft: van de 18 groene kandidaten waren er 14 verkozen, van de 35 sp.a’ers 7.

We hebben al de woordbreuk gehad rond de cumulatie van voorzitterschap en parlementair. Ook de corona crisis bleek geen moreel of praktisch leiderschap naar boven te brengen in de partijleiding: lokale afdelingen krijgen geen hulp of steun om een politieke lijn uit te zetten, het is ieder voor zich. En nu dit laatste schandaal in Gent.

Het is niet de bedoeling om de helden van vandaag, zij die het land draaiende houden, nog eens te laten opdraaien voor de kosten. En dan laat het me koud of je nu arbeider, bediende of freelancer bent.” – Conner Rousseau, 17 april 2020.

vakantiegeld_Gent

18 Comments

 1. De schaamte voorbij, inderdaad.
  Sp.a is verder naar het nulpunt aan het glijden. Loze woorden als solidariteit hoor je nu overal roepen, even een applaus om 20u… En dat is het.
  DIT KAN NIET ❗❗❗

  Like

  1. niet iedereen gelijk beoordelen,en vld heeft de burgemeester in Gent,ik zou graag het stemgedrag hierover willen zien,ikzelf ga regelmatig naar gemeenteraad in onze gemeente en zie wat er gebeurd bij stemmingen.

   Like

 2. Is de reden waarom veel sp-a ‘ers van het spoor naar PvdA zijn over gestapt en nog vatten ze het niet alle echte socialisten zijn weg bij acod-spoor ook (pensioen of gewoon gestopt ermee)

  Like

  1. die zijn nog erger, die gaan voor eerst buitenlanders ah werk zetten en als er genoeg zijn kunnen jullie kiezen of delen ah zelfde loontje werken of je bent werkloos zonder enige vorm van inkomen. zo worden de rijken nog rijker en zullen er veel armere bijkomen.

   Like

 3. Dit is nu toch echt een schande om die mensen dat af te nemen!jullie moesten de kleur van jullie partij op het gezicht krijgen.en Rousseau veel blablabla zene!!!!!maffe gemene partijen die dit hebben goedgekeurd!de zorg telt voor jullie blijkbaar niet maar mogen hun wel kapot werken voor jullie!!!!!!

  Like

 4. En Waar zijn de vakbonden ??de arbeiders hebben lang geen vakbond meer de spa zou zich moeten schamen Louis mayor draad zich nu om in zijn graf van schaamte de arbeiders zouden massaal hun lidboekjes moeten verbranden

  Like

 5. Ze zouden beter op hun eigen riant loon besparen!! Echt beschamend dat wij als burger heel hoge belastingen betalen, en verdorie zelf mondmaskers in elkaar mogen knutselen!! Dat die zich niet schamen seg, Als wij in ons job zo incompetent zijn als onze regering nu tijdens de “corona crisis”, krijgen we opstaande voet onze C4 zonder uitredingsvergoeding!!!

  Like

 6. Het is echt schaamtelijk eerst deze mensen het vuile werk laten doen dat een ander Niet wil doen en dan ze er voor afstraffen . Dan zijn ze nog verwonderd dat er volk te kort is in deze sector . Tijd voor verandering

  Like

 7. Heb nog nooid van zo een laffe streek gehoord . wel goe om mensen te verzorgen maar dan aan die mensen un loonzitten lafhaarden !

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s